Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Staden flyttar fram till 400-årsfirande till 2023. Samma år kan Liseberg fira sitt 100-årsjubileum. Bild: Jonas Lindstedt

Klart: jubileumsåret flyttas till 2023

Partierna är överens: det går inte att fira Göteborgs 400-årsjubileum med full kraft under nästa år. Istället flyttas det stora firandet fram till 2023.
– Vår förmåga att få till en bra folkfest 2021 är begränsad, säger kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M).

Coronapandemin har satt stopp för större sammankomster sedan i våras. Hur det blir på andra sidan årsskiftet är fortfarande oklart.

”Det finns många osäkerhetsfaktorer i den pågående pandemin som gör arbetet med 400-års jubileet utmanande. Det råder stor osäkerhet på hur firandet skulle kunna genomföras”, skriver alla partier i kommunstyrelsen förutom SD i ett gemensamt yrkande som landar i att man vill flytta fram firandet.

Kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson säger att det är tråkigt att man måste fatta det här beslutet, men som situationen är finns inget annat alternativ.

Besöksnäringen i djup kris

Den 12 augusti lyfte styrelsen för det kommunala bolaget Göteborg & Co – som är ansvarigt för stadens 400-årsfirande – fram tanken om att flytta firandet till 2023 för kommunstyrelsens arbetsutskott. Då som ett av tre alternativ.

På onsdag klubbar kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M) beslutet att flytta 400-årsfirandet till 2023. Bild: Mia Höglund
På onsdag klubbar kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M) beslutet att flytta 400-årsfirandet till 2023. Bild: Mia Höglund

En vecka senare satte Göteborg & Co ned foten och beslutade att en flytt var det bästa alternativet, under rådande omständigheter. Huvudargumenten är att osäkerheten är för stor och att besöksnäringen signalerat att den inte skulle orka med ett firande under nästa år: ”Visita Västra befinner sig i sin djupaste kris någonsin och önskar att firandet flyttas fram”, skriver Göteborg & Co.

Göteborg fick sina stadsprivilegier den 4 juni 1621 och tanken är att det ska hållas ett mindre ”formellt historiskt” firande under nästa år för att markera att det är 400 år sedan staden grundades.

– Vi kommer ändå att starta jubileet 2021 och sedan ha olika temaår fram till 2023. Den exakta inriktningen får vi återkomma till, säger Axel Josefson.

Flera 100-åringar

Sedan väntar ett större firande under 2023, då man också kan fira att Liseberg, Stadsteatern, Botaniska Trädgården, Naturhistoriska museet, Konstmuseet och Götaplatsen fyller 100 år. Politikerna i kommunstyrelsen är eniga om att en flytt är det rätta.

– Det viktigaste för mig är att det blir en folkfest för göteborgarna. Om vi inte kan ha den 2021, så är det bättre att vi flyttar firandet till 2023, säger Daniel Bernmar, kommunalråd (V).

Politikerna är också eniga om att firandet måste hålla sig inom den tidigare beslutade budgeten på 100 miljoner kronor. Det formella beslutet fattas av kommunstyrelsen på onsdag.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.