Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Martin Wannholt (D), Emmyly Bönfors (C), Axel Josefson (M), Axel Darvik (L), Jonas Attenius (S), och Daniel Bernmar (V) i slutet av mars när överenskommelsen presenterades. Nu är det formella beslutet fattat i kommunfullmäktige. Bild: Thomas Johansson
Martin Wannholt (D), Emmyly Bönfors (C), Axel Josefson (M), Axel Darvik (L), Jonas Attenius (S), och Daniel Bernmar (V) i slutet av mars när överenskommelsen presenterades. Nu är det formella beslutet fattat i kommunfullmäktige. Bild: Thomas Johansson

Klart: Göteborg ska få nya arenor och ett nytt bad

Efter nästan sex år av diskussioner, överenskommelser avhopp och skrotade planer gick klubban till sist i bordet. Under torsdagen fattade kommunfullmäktige beslutet att gå vidare med planerna på att bygga nya arenor och ett nytt centralbad.
– Vi är i början av en resa och behöver kunna hantera mycket problematik framöver, säger Axel Josefson (M).

Om det slutar med att en ny modern multiarena byggs på Scandinaviums tomt eller om det istället blir så att Scandinavium byggs om och uppgraderas till modern standard är fortfarande inte klart. Det finns fortfarande frågetecken – men en bred politisk majoritet står i vart fall bakom planerna att jobba vidare med att förverkliga en ny arena.

Kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M) säger att den breda enigheten är en förutsättning för att projektet ska bli av.

– Är det något jag lär mig under den här mandatperioden så är det att det är viktigt att många är med på ett så här stort beslut. Så när vi gick in i förhandlingen hade vi en ambition att möta så många som möjligt.

Förra överenskommelsen sprack

Stadens politiker har haft stora problem med att komma framåt i frågan. För fyra år sedan fanns en helt annan uppgörelse. Men den sprack under 2019, sedan flera partier insåg att det stora köpcentrum de enats om inte var något bra idé.

Daniel Bernmar (V) säger att det varit en för utdragen process och att det nu gäller för alla att vårda den nya uppgörelsen.

– Det finns fortfarande målkonflikter, men dem måste vi lösa, säger han.

Planerna innebär att de nya arenorna ska byggas söder om Valhallagatan och att marken längs Mölndalsån norr om gatan ska bebyggas med bostäder.

Tre partier står utanför

Även om 62 av fullmäktiges ledamöter röstade ja till att gå vidare med planerna, så finns också kritiker. SD har inte fått vara med i diskussionerna och KD och MP har valt att ställa sig vid sidan.

– Vi behöver lämna slit och släng-eran. Oroande. Två av de alternativ som ska utredas innebär att Scandinavium ska rivas, säger Karin Pleijel (MP).

Elisabet Lann pekade också på riskerna för Frölunda hockey, som blir utan hemmaarena under den tid den nya arenan ska byggas.

– Det kommer att innebära en katastrof för Frölunda, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Klart: Stor politisk uppgörelse om ny arena och stadsbad i Göteborg

LÄS OCKSÅ: KD om nya arenaupplägget: Något man ser i diktaturer

LÄS OCKSÅ: Handelskammaren: ”Arenan måste stå klar tidigare”

Missa inte det senaste om valet 2022

Nu kan du få alla politiknyheter, reportage och analyser som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Val 2022. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.