Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Klart: De grönblå vill fortsätta styra regionen

Alliansen och Miljöpartiet vill fortsätta styra i Västra Götalandsregionen – trots att de inte bildar majoritet.

Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet inledde Grönblå samverkan 2014. Nu är partierna eniga om att fortsätta även kommande mandatperiod – trots att partierna med 68 av 149 mandat inte bildar majoritet.

I ett pressmeddelande säger regionstyrelsens ordförande Johnny Magnusson (M) att det är en väl beprövad och samkörd politisk konstellation.

– Valresultatet visar att en kommande politisk ledning kommer, i samförstånd med andra partier, behöva sluta breda överenskommelser för att föra Västra Götalandsregionen framåt. Därför känns det mycket tillfredställande att i det nuvarande parlamentariska läget kunna konstatera att partierna i Grönblå Samverkan är beredda att gemensamt ta sig an uppgiften att fortsätta leda regionen, säger han.

Utgångspunkten är den politik partierna enats om i budgeten för 2019-2021, som regionfullmäktige antog i juni.

I september sade Johnny Magnusson till GP att det är upp till Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna att bestämma hur de agerar när budgeten ska klubbas.

– Bestämmer de sig för att rösta på samma budget har den styrande minoriteten förlorat budgeten. Antingen får vi styra med någon annans budget, eller så bryts styret.

Johnny Magnusson (M), Kristina Jonäng (C), Conny Brännberg (KD), Jonas Andersson (L) och Ulrika Frick (MP) är gruppledarna som har förhandlat fram en fortsatt samverkan.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.