Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Regionen tar över en del av Göteborgs spårvägar. Bild: Tomas Ohlsson

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Klart att regionen tar över delar av Göteborgs spårvägar

Nu är det klart. Göteborgs spårvägar blir också Västra Götalandsregionens spårvägar. Vägvalet och Martin Wannholt reserverade sig mot beslutet.

Sedan tidigare hade kommunfullmäktige fattat beslut om en avsiktsförklaring, så beslutet att föra över delar av ägande och ansvar för Göteborgs spårvägar till regionen kom inte som någon större överraskning.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Men kritiken var ändå hårt i debatten – från Vägvalet, Martin Wannholt samt Vänsterpartiet.

– Ansvaret för Göteborgs spårvägar ska ligga i kommunen. Det här beslutet har hastats fram, säger Vägvalets Theo Papaioannou som yrkade på att ärendet skulle återremitteras för att utredas vidare.

Wannholt tror inte modellen håller

– Vi får ta kostnaderna, vi får inga inga intäkter och ingen kontroll, säger Daniel Bernmar (V).

Martin Wannholt, Demokraternas ordförande som sitter i kommunfullmäktige som politisk vilde, tycker också att avtalet tagits fram alldeles för hastigt och han tror att risken är stor att allt måste rivas upp.

– Vi skickar med en massa osäkerhet. Och beslutet går i fel riktning: under nästa mandatperiod kommer vi bli tvungna att ta tillbaka kontrollen för att få ordning på det här.

Men en stor majoritet var för att förslaget och trafikkommunalrådet Shahbaz Khan (S) försvarade och förklarade förändringen: möjligheten för Västtrafik att ge direkttilldelning till bolaget försvinner nästa år, så avtalet med regionen är den enda möjligheten för Göteborgs spårvägar att fortsätta bedriva trafik, säger han.

SD "inte bara ett missnöjesparti"

– Vi måste hitta en nu lösning för att säkerställa bolagets fortsatta verksamhet. Nu får vi en fortsatt offentlig lösning med två starka parter.

Socialdemokraterna och alliansen fick också oväntat stöd av Sverigedemokraterna som röstade för förslaget.

– Ibland är man tvungen att växa upp och visa att man inte bara är ett missnöjesparti, säger Björn Tidland (SD).

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.