Klädtjuv fick tre års fängelse

ANNONS
|

På fredagen kom domen mot den 43-åriga kvinnan och hennes sambo. Kvinnan döms till tre års fängelse för grov stöld. Mannen döms för häleri till villkorlig dom med samhällstjänst.

Polisen beskriver deras stöldverksamhet som ”ett heltidsjobb”. Varje morgon gav de sig ut till olika köpcentrum i Västsverige där de stal från kedjor som Lindex och KappAhl.

Den 43-åriga kvinnan och hennes sambo lämnade av stöldgodset i bilen mellan varje butik och vid lunchtid tog de paus för att fika. Kvällarna ägnades åt att fotografera och lägga ut plaggen på auktionssajten Tradera samt till att skicka iväg varor som köpare beställt.

ANNONS

En novembermorgon 2009 spanade polisen mot parets bostad på Hisingen. När de lämnade hemmet följde polisen efter. Då var även kvinnans tonåriga dotter med i bilen.

Familjen körde först till köpcentrat Amhult i Torslanda och sedan vidare till K-gallerian i Kållered. Utrustad med en bärkasse med ett 750-grams cornflakes-paket greps kvinnan på parkeringen utanför tillsammans med sin sambo och dotter.

I nästan tre år hade kvinnan kunnat utföra stölder utan att åka fast. Genom att fylla det tomma flingpaketet med kläder och smycken hade hon lyckats få med sig varor till ett uppskattat värde av minst tre miljoner kronor.

Den 43-åriga kvinnan har erkänt stölderna. Rätten motiverar det höga straffet med att kvinnan, förutom att begå stölderna, även manipulerat sin nära omgivning att begå brott.

Sambon hävdar däremot att han från början inte var medveten om vad kvinnan gjorde på dagarna. Även dottern säger sig ha varit omedveten. Men då de båda tagit aktiv del i hanteringen döms de för häleri.

Via 21 865 annonser på Tradera såldes stöldgodset vidare till ett stort antal köpare runt om i landet. Men kort efter gripandet spärrades kontot på auktionssajten.

De fyra kvinnor som i samma mål åtalades för häleribrott efter att de handlat frekvent av den 43-åriga kvinnan dömdes till dagsböter.

ANNONS

Säljare kan lägga ut varor på den internetbaserade auktionsplattformen Tradera.

Ofta använder säljaren ett alias och kan vara anonym för köparen fram tills aktionen är avslutad.

Köpare och säljare registrerar sig som medlemmar på Tradera genom att uppge namn, adress och personnummer.

Försäljningen sker genom auktion där högst pris vinner varan.

Säljaren kan också lägga ut varor till ”Just nu pris”. Då får den som först accepterar priset köpa.

Den 43-åriga kvinnan som sålde stöldgods på Tradera varvade de två försäljningssätten. Hon mejlade ibland ut till ett stort antal stammisar innan hon lade ut en vara.

Säljare eller köpare som inte sköter sig kan få negativa omdömen och spärras.

ANNONS