Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/4

Kina vill köpa 5 400 kvadratmeter mark i Örgryte

Efter att Stora torp-affären sprack för drygt två år sedan gör Kina nu ett nytt försök. Planen är att köpa 5 400 kvadratmeter mark i Örgryte – som ska ge plats åt ett nytt kinesiskt generalkonsulat.
– Vi får titta på hur det här ska hanteras, säger Magnus Sigfusson, stadsutvecklingsdirektör på stadsledningskontoret.

Det var i slutet av 2017 som fastighetsnämnden hade ärendet om en markanvisning på 11 000 kvadratmeter i Stora Torp på sitt bord.

Men affären sprack för Kinas del när politikerna rev upp planerna efter kraftiga protester från närboende, som menade att det riskerade att mura in grönområdet vid Delsjön.

LÄS MER: Fastighetskontoret drar tillbaka förslaget om kinesiskt konsulat

Frågan är en långkörare och Kina har i över 15 års tid försökt köpa egen mark för att bygga ett nytt generalkonsulat. Enligt generalkonsuln Gu Hui har Kina växt ur kostymen och varit behov av nya lokaler sedan lång tid tillbaka.

– Vi vill köpa en ny fastighet för vårt konsulat. Det nuvarande konsulatet etablerades för 22 år sedan, 1997. Vi har aldrig haft en egen fastighet, utan har alltid hyrt in oss i kontorsfastigheter, sa Gu Hui till GP under hösten.

Situationen i Göteborg är ovanlig har generalskonsuln förklarat.

– Det är besvärligt för oss. I regel har vi alltid egna fastigheter för våra konsulat i alla andra länder. Vi har varit i kontakt med privata aktörer tidigare och nu har vi tagit kontakt med kommunen,

Skickat brev till staden

Stadsledningskontoret har i samband med årsskiftet tagit emot ett brev från konsulatet i vilket Kina meddelat sitt intresse om att få köpa en kommunägd tomt vid Sankt Sigfridsgatan 85 i Örgryte.

På den berörda tomten, ett förslag som rekommenderats av fastighetskontoret och Business Region Göteborg (BRG), låg fram tills för några år sedan ett ödehus, den före detta hjälpmedelscentralen, som nu har rivits.

Tomten, som Kina nu anmält sitt intresse för, är på 5 400 kvadratmeter och väntas vara byggbar till 2022. Enligt fastighetskontoret, som äger marken, finns det möjlighet att uppföra ett nytt generalkonsulat, kontor och bostäder på platsen.

Ärendet ligger nu för hantering hos stadsledningskontoret.

– Vi kommer att kika på det här nu. I övrigt har jag ingen som helst kommentar, säger Magnus Sigfusson, stadsutvecklingsdirektör på stadsledningskontoret.

Flera möten med Kina

Under åren har fastighetskontoret, tillsammans med BRG, suttit i flera möten med Kina om en framtida omlokalisering. I det underlag som kontoret bistått Kina med framgår det att förvaltningen tittat närmare på ett flertal olika platser.

Det som låg närmast till hands efter Sankt Sigfridsgatan var en privat fastighet på Lennart Torstenssons gata som ägs av Wallenstam. Andra platser som kontoret tittat på är Lindholmen, Södra älvstranden, Torpagatan i Kålltorp, samt i anslutning till Volvo Cars huvudkontor på Hisingen.

Fastighetskontoret har sedan tidigare meddelat att förvaltningen inte kommer göra något mer i ärendet, fram tills att stadsledningskontoret eller kommunstyrelsen kommer med en formell riktlinje i frågan.

– Vi kommer att jobba skyndsamt. Det här är nog hanterat inom ett par veckor, längre tid än så tror jag inte att det kommer att ta, meddelar Magnus Sigfusson.

LÄS MER: Ärendet om nytt kinesiskt generalkonsulat i Örgryte läggs på is

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.