Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bilen som 27-åringen fördes bort i.

Kidnappades, torterades och skenavrättades

Han kastades in i ett bagageutrymme, fick en pistol instucken i munnen och skenavrättades, torterades med elchocker, kläddes av, misshandlades – och krävdes på 100 000 kronor. Ett av åtskilliga människorov på sistone i Göteborg.

På måndag startar rättegången mot två unga män, en 18-åring och en 21-åring. Enligt stämningsansökan rör det sig om ett människorov, utfört i september 2012.

Offret, en 27-årig man bosatt i stadsdelen Lunden, utsattes för knappt fyra timmars skräck och terror. Ryktet om att han hade pengar, påstås vara anledningen till de råa övergreppen.

Mannen berättar sin version i förundersökningen:

"En kille skickade sms och sa att han ville träffa mig i Gamlestan. Jag åkte dit. Det dök upp två-tre personer framifrån och lika många bakom mig. Det gick djävligt fort. En av dem slog ner mig direkt, med ett knytnävslag. De använde min tröja som ögonbindel och ledde mig till en bil i närheten. De öppnade bakluckan och slängde in mig och stängde".

En kvinna blev vittne till bortförandet.

Inlåst i bagageutrymmet lyckades dock 27-åringen få upp sin mobil och ringa till en bekant, en polis som han lärt känna under sin uppväxt i Frölunda:

- Det var hög musik inne i kupén, så dom hörde mig inte. Jag viskade till Lasse (polismannen) att jag var kidnappad och att han måste hjälpa mig. Jag blödde mycket och smetade av lite blod under tyget invid bakluckan, för att åtminstone lämna ett spår efter mig, säger mannen i förhör.

En spaningsinsats inleddes men polisen visste inte var man skulle leta.

Den svarta Audin styrde mot skogarna runt Olofstorp och Bergum. Där släpades 27-åringen ut och uppmanades att klä av sig allt utom kalsongerna. Hans armar tejpades ihop bakom ryggen och en omfattande misshandel över hela kroppen påbörjades.

- Jag försökte skylla på att jag har problem med min lever. Då sparkade och stampade dom bara ännu värre på min mage, förklarar 27-åringen.

Dödshotades

Mannen dödshotades, enligt egna uppgifter, med en pistol (kaliber 10 mm) som stoppades in hans mun och han tvingades be om nåd. Gärningsmännen visade ammunitionen och att vapnet var laddat:

- Det låg flera ganska stora patroner i magasinet, minns 27-åringen.

En av förövarna tryckte dessutom en så kallad taser (en elpistol) mot ansiktet, halsen och nacken på honom, ett trettiotal gånger.

- Den var 12-13 centimeter lång. Piggar stack ut och strömmen leddes mellan dom. Stötarna gjorde fruktansvärt ont. Fast en av grabbarna sa att "du och vi kan skrika tillsammans, det finns ändå ingen som hör oss".

27-åringen rånades på en 165 gram tung guldlänk, en Samsung smartphone, ett körkort, en ryggsäck och 1 500 kronor i kontanter.

- De tog även min klackring. Men på den står det Allah, så den gav dom tillbaka, konstaterar mannen i utredningen.

Inför återresan till stan lovade 27-åringen att betala 100 000 kronor, i utbyte mot att gänget inte brukade våld mot hans familj:

- Dom frigav mig och sa att jag inte fick ta av bindeln på tre minuter. Jag promenerade sakta från bilen, utan att kunna se. Jag var orolig för att bli skjuten bakifrån.

Mardrömmen var inte över förrän han klockan 02.57 på natten klev in på Statoil Munkebäck. Där hittades han av polis och ambulans, chockad och sönderslagen.

Det dröjde tre veckor innan 27-åringen bestämde sig för samarbeta med länskriminalen. Han lever i dag på skyddad adress med ny identitet.

18-åringen greps i december och hans 21-årige kamrat en månad senare. Trots sin ungdom riskerar de nu kännbara fängelsestraff.

Den ene av männen tillhör en släkt som av polisen anses ha ett betydande inflytande i den undre världen i nordöstra Göteborg.

Han är, trots sin ringa ålder, redan sen tidigare dömd för rån, grovt bedrägeri och narkotikabrott.

De båda misstänkta förnekar alla anklagelser. Deras genomgående svar på förhörsledarens frågor är "inga kommenterar" och "har inte medverkat i händelsen".

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.