Kent nekades bankkort av Ica

ANNONS
|

Sedan två år tillbaka har Kent skyddad identitet. Hittills har han sällan stött på några problem på grund av detta. Han har kunnat ta ut kreditkort, göra bankaffärer och besöka sjukvården. Men när han och sambon i somras ville teckna ett gemensamt ICA Bankkort tog det stopp. I ett brev adresserat till sambon avslogs deras ansökan.

- Jag blev riktigt, riktigt förbannad. När jag ringde och frågade vad skälet var svarade de att deras datasystem avslår alla med skyddad identitet, säger han.

Kent, som har medlemskort hos ICA sedan tidigare, nöjde sig inte med svaret utan krävde en förklaring av företaget.

ANNONS

- Jag fick olika motiveringar beroende på vem jag pratade med. En av dem sade till och med att "de kunderna brukar inte betala för sig".

Har rätt att få öppna konto

Enligt Konsumenternas Bank- och finansbyrå, som ger kostnadsfri vägledning i frågor som rör bland annat banker, har även den som saknar svenskt personnummer eller har skyddad identitet enligt lag rätt att få öppna ett konto. Såvida det inte finns särskilda skäl mot det.

Kent, som aldrig haft några betalningsanmärkningar och inte varit med om något liknande, krävde att få en skriftlig motivering av ICA. Det fick han aldrig, trots att han skrivit sin adress i ansökan. Istället ville man på ICA att han skulle skicka in ett personbevis.

- Men inte heller det hjälpte. Det blev avslag igen, trots att de hade gjort en id-kontroll på mig, säger Kent.

"Ökad risk att de inte kan betala"

Per Bengtsson är chef för bolån- och kreditbedömningen på ICA banken.

- Vi har kreditkortsregler när kunder söker bankkort hos oss och dessa bygger på statistik kring betalningsbenägenhet. Statistiken visar att det finns en ökad risk att personer med skyddad identitet inte kan betala, säger Per Bengtsson.

Han menar att han inte kan kommentera det enskilda fallet men att alla är välkomna att begära en omprövning av sitt ärende.

ANNONS

- Vi är inte omöjliga utan kollar från fall till fall, säger han.

Men är det här ett kreditkort?

- Nej, man sätter själv in pengar och kan därefter betala med det eller ta ut kontanter. Vill man ha en kredit så ansöker man om det separat, säger Per Bengtsson.

Kommer ni att se över era regler?

- Vi har väldigt låga kreditförluster och vi har ett system som fungerar bra. Jag ser inget skäl till att se över våra regler, säger han.

Kent har återigen begärt att få sitt fall omprövat av ICA banken och väntar nu på besked.

Fotnot: Kent heter egentligen något annat.

ANNONS