Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Kommunalrådet David Lega (KD) har prioriterat bort möten i kommunstyrelsen för att i stället hålla välbetalda föreläsningar. Bild: HENRIK MONTGOMERY / TT
Kommunalrådet David Lega (KD) har prioriterat bort möten i kommunstyrelsen för att i stället hålla välbetalda föreläsningar. Bild: HENRIK MONTGOMERY / TT

KD-toppen skippar möten – håller välbetalda föreläsningar i stället

Kommunalrådet David Lega (KD) har prioriterat bort möten med kommunstyrelsen för att i stället hålla välbetalda föreläsningar. Det visar en granskning från GT.
– Det är inte så att jag väljer föredrag efter hur stort arvodet är, säger David Lega till GP.

Tidningen GT har kunnat visa hur David Lega, som är ett av KD:s stora namn, valt bort så kallade möten med kommunstyrelsen för att i stället föreläsa.

David Lega sitter i partiets verkställande utskott på riksnivå och är partiets gruppledare i Göteborg. Som kommunalråd tjänar han 62 775 kronor i månaden.

GT:s granskning visar att David Legas bolag, under de första sex åren som kommunalråd, omsatte drygt 2,2 miljoner kronor. En stor del av intäkterna går att härleda till föreläsningar.

Hoppade över LOV-möte

Ett exempel i närtid är i oktober 2016 då David Lega lämnade återbud för ett möte med kommunstyrelsen, där bland annat allianspartiernas hjärtefråga om valfrihetssystemet LOV diskuterades.

I stället åkte Lega till Norrköping för en föreläsning i Mässhallarna som han senare fakturerade Norrköpings kommun 32 500 kronor inklusive moms för.

Hur ser du på din frånvaro när en av dina hjärtefrågor diskuterades?

– Det var ett informationsmöte, där jag i stället lät mina medarbetare medverka. Vi har många informationsmöten under året. Under åtta år har jag bara missat 3-4 gånger, säger David Lega till GP.

Vad tror du att dina väljare tycker om att du inte närvarar vid ett möte med kommunstyrelsen där LOV tas upp?

– Jag tror att de vet att jag jobbar i mer än 40 timmar per vecka, och att jag jobbar hårt för att få till förändring i Göteborg. Jag sitter ju exempelvis och pratar med dig just nu efter klockan nio på kvällen.

Missar möte på onsdagen

Redan i morgon onsdag missar David Lega ytterligare ett mötet – ett så kallat beredningsmötet – med kommunstyrelsen. Då ska han i stället träffa simlärare – ett uppdrag som han, enligt egen utsago, kommer att fakturera i efterhand.

Beredningsmötena har sällan beslutspunkter, men för den som vill påverka tjänstemännens förslag till beslut i ett tidigt skede är det inga obetydliga möten. De är också del av kommunstyrelsens så kallade uppsiktsplikt.

– Simlärare är en grupp väljare som jag prioriterar att träffa.

Hur avgörande är storleken på arvodet när du väljer att tacka ja till en föreläsning som krockar med möten med kommunstyrelsen?

– Det är ganska oviktigt i sammanhanget. Det är inte så att jag väljer föredrag efter hur stort arvodet är, utan jag väljer de tillfällen där jag inte missar ett beslut. Jag blir inbjuden att föreläsa på vissa datum, och sedan får jag prioritera utifrån det.

Livet efter politiken

David Lega säger att han måste underhålla sitt bolag och se till att han bygger sina kontakter med näringslivet. Han har inga planer på att förbli politiker hela livet ut, och då måste han förbereda sig för livet efter politiken.

– Det är självklart att mitt uppdrag som politiker går först. Men det är många olika personer och organisationer som jag vill träffa och jag måste göra avvägningar varje dag.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.