Elisabet Lann (KD), som varit ansvarig för äldreomsorgsfrågor sedan 2019, menar att man hittills fokuserat för lite på relationer och kontinuitet inom omsorgen.
Elisabet Lann (KD), som varit ansvarig för äldreomsorgsfrågor sedan 2019, menar att man hittills fokuserat för lite på relationer och kontinuitet inom omsorgen. Bild: Olof Ohlsson

KD lovar bättre kontinuitet i hemtjänsten

Personer med hemtjänst ska inte behöva möta lika många anställda som i dag. Inför valet lovar Kristdemokraterna att minska från 16 personer till 11 på en tvåveckorsperiod, om partiet får styra vidare i Göteborg.
– Det är ett skarpt löfte från vår sida, säger Elisabet Lann.

ANNONS
|

En person med kommunal hemtjänst i Göteborg får i dag möta i snitt 16 olika anställda under en tvåveckorsperiod. Det är flera än hos de privata vårdgivarna som verkar i staden – de snittar på 11 personer – och mer än i Stockholm, där motsvarande siffra är 12.

Kristdemokraterna i Göteborg lovar nu att de som väljer att ha hemtjänst i stadens regi ska komma ned i samma nivå som de privata.

– Det ska inte vara omöjligt, säger Elisabet Lann.

Har varit ett mål länge

Kristdemokraterna har varit med och styrt staden sedan valet 2018 och målet att få ned antalet personer som de som har hemtjänst ska möta har funnits med i varje budget under mandatperioden. Men det har inte lyckats.

ANNONS

Elisabet Lann säger att antalet i vart fall inte ökat under de senaste fyra åren – men hon medger att man inte jobbat tillräckligt framgångsrikt med den här frågan.

– Pandemin har försvårat, inte minst för att den ledde till hög sjukfrånvaro och hög personalomsättning. Nu ser vi att vi har färre vikarier och färre som slutar.

I och med pandemin kom äldreomsorgen i fokus och Elisabet Lann konstaterar att den satt ljuset väldigt tydligt på de brister som finns.

– Det har också blivit tydligt att vi det här med relationerna är något som inte varit tillräckligt prioriterat. Vi har pratat mycket om styrdokument och uppföljningar och så, men när det gäller kontinuiteten och att man känner personalen så har vi har vi inte lagt tillräcklig fokus, säger hon.

Idiotiska scheman

Bakgrunden till att vårdtagarna i Göteborg möter så många anställda är enligt Elisabet Lann, vid sidan om stor personalomsättning och många vikarier, att man lagt scheman på ett ”fullkomligt idiotiskt sätt”. Det finns exempel på gifta eller sammanboende par, där båda har hemtjänst – och får besök av olika personer ur personalen.

– Sådant måste vi bort ifrån. Man exploderar nu nästan när man hör det.

Ni har haft det här som målsättning hela mandatperioden, vad talar för att ni ska lyckas nu?

ANNONS

– Vi har konkretiserat vad det är vi behöver göra: vi måste lägga om organisationen till mindre grupper. Och det handlar inte om någon stor omorganisation, utan att bygga arbetslagen på ett annat sätt.

LÄS MER:Centern kräver omtag om utsatta områden

LÄS MER:Busch (KD): Inför en slöseribroms för kommunerna

LÄS MER:Valtemperaturen stiger inför GP:s valdebatt Nordstan

Missa inte det senaste om valet 2022

Nu kan du få alla politiknyheter, reportage och analyser som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Val 2022. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS