Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/2

KD lägger krispaket för äldreomsorgen

Kristdemokraterna lägger fram ett krispaket för äldreomsorgen i Göteborg. Partiet vill se ett tak på hur många olika personer äldre möter i hemtjänsten.
– Det är häpnadsväckande att en av Sveriges största städer ligger så uselt till, säger partiledaren Ebba Busch Thor (KD).

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor och kommunalrådet i Göteborg David Lega presenterar ett gemensamt krispaket för hur äldreomsorgen i Göteborg ska bli bättre.

– Göteborg ligger på plats 283 av 290 kommuner när personer själva får berätta hur nöjda de är med hemtjänsten i Göteborg. Nöjdheten bland de äldre på äldreboendena är lägst av alla storstäder, säger David Lega.

Målet är att klättra 150 platser på hemtjänstlistan och bli bäst av storstäderna på äldreomsorgen under den kommande mandatperioden.

– Jag tycker att det är rätt häpnadsväckande att en av Sveriges största städer ligger så uselt till när det kommer till att levererar det mest grundläggande för sin stads invånare, säger Ebba Busch Thor.

Partiet vill begränsa mängden personer en person med hemtjänst möter till tio under en tvåveckorsperiod.

– Det handlar om tryggheten att veta vem som kommer in i ens hem, säger David Lega.

– Får vi möjligheten att ta äldreministerposten efter valet kommer vi att skjuta till mer medel från den nationella nivån för att kunna öka kontinuiteten i hemtjänsten, säger Ebba Busch Thor.

Det handlar också om att införa ett fortbildningspaket som är likvärdigt över staden för personalen i äldreomsorgen.

– Man ska få stöd i att tänka på de äldres alla olika behov, så att man inte hela tiden känner att man fastnar i ett jobb man inte kan utvecklas i. Det är viktigt för de äldre, men det är också viktigt för personalen att känna att man kan gå vidare och utvecklas i sitt arbete, säger David Lega.

Det kan handla om ofrivillig ensamhet och äldres fysiska och psykiska hälsa.

– Jag ser också gärna att det handlar om identitet. Känner man till att en person har varit sjökapten, inom omsorgen eller varit hemma med barnen kan man prata mer om det, säger David Lega.

Behövs det utbildning för det? Handlar det inte snarare om tid?

– Det handlar både om utbildning och tid. Man har möjlighet att prata under tiden man hjälper någon, men det är ett sätt att komma ihåg att det är viktigt. Det handlar också om att stödja våra anställda så att de känner att de utvecklas.

Partiet vill också att personer som får hemtjänst ska få fler matalternativ att välja bland och att den ska kunna komma hemsänt.

–Ens identitet påverkas oerhört mycket av de val vi gör. När vi kommer upp i en viss ålder och behöver hjälp och stöd tappar vi plötsligt möjligheten att påverka våra liv, säger David Lega.

"Det är ett hån"

Daniel Bernmar (V) är kommunalråd med ansvar för äldreomsorgen köper inte KD:s förslag. Han menar att det rödgröna styret redan jobbar med flera av förslagen, som utbildningsinsatser för personalen, medan andra är ofinansierade.

– Vem som helst kan säga att det ska bli bra i äldreomsorgen, men hur har de tänkt genomföra det samtidigt som de drar undan resurser?

– Det är ett hån att han lanserar och arbetar med förslag som kommer kosta och samtidigt drar ned.

Men håller du med om att det är illa ställt med äldreomsorgen i Göteborg?

– Läget är illa i den bemärkelsen att det behövs mer resurser för fler undersköterskor, men inget av deras förslag pekar på det. Vänsterpartiet är det enda partiet som är beredd att avsätta mer resurser till äldreomsorgen, säger Daniel Bernmar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.