Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

David Lega Bild: Oliver Lindkvist
David Lega Bild: Oliver Lindkvist

KD klarar sig kvar - även i Göteborg

Kristdemokraterna i Göteborg satt – precis som i riksdagsvalet – länge med kniven mot strupen. Men med 3,3 procent av rösterna har partiet säkrat ytterligare en mandatperiod i fullmäktige.

KD säkrar ytterligare en mandatperiod i kommunfullmäktige. Detta efter att ha fått 3,3 procent av rösterna i kommunalvalet i Göteborg.

– Då behåller vi nog våra mandat, konstaterar kommunalrådet David Lega.

I Kommunalvalet 2014 fick KD 4,6 procent av rösterna, vilket gav partiet tre platser i fullmäktige.

– Det ligger på marginalerna på om vi får två eller tre. Men jag tror det blir tre.

Precis som på riksplanet har partiet svajat en del i opinionsmätningarna. I GP/Sifos mätning från augusti fick KD två procent, och balanserade därmed på gränsen till att få sitta kvar. Spärren för att ta plats i fullmäktige har sedan 2014 ändrats från tre till två procent.

"Olika frågor som diskuterats lokalt"

Med hjälp av en stark valrörelse lyckades partiet klara sig kvar också i riksdagen. Många har sett det som som partiledaren Ebba Busch Thors förtjänst. Lega tror dock inte att det gett någon skjuts i opinionen på lokal nivå.

– Det är helt olika frågor som diskuterats lokalt.

David Lega menar att partiet haft svårt att lyfta sina kärnfrågor i den lokala debatten.

– Debatten i Göteborg har handlat om en tågtunnel, och inte om äldrevård eller om mindre barngrupper i barnomsorg. Det är många hårda frågor som har diskuterats, och det har inte gynnat oss.

David Lega vill inte spekulera om fortsättningen innan valresultatet är klart. Han står dock fast vid att han tillsammans med alliansens vill styra Göteborg den kommande mandatperioden.

– Absolut, stödet för de röda har fallerat totalt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.