Kattsandsparasiten gjorde Jonas blind

ANNONS
|

Det började när Jonas Johansson Bostedt, från Göteborg, var i 12-årsåldern. Han beskriver det som en stor suddig prick framför vänster öga när han tittade rakt fram och höll för höger öga. Åt sidorna var det inga problem med synen.

Han beställde tid hos en optiker, som konstaterade att Jonas inte såg någonting när han tittade rakt fram. Han var helt enkelt blind på en del av ögat. Han skickades vidare till en ögonläkare och fick beskedet att han hade ett ärr på gula fläcken i ögat som berodde på parasiten Toxoplasmos.

– Jag fick reda på att mitt synfel hade orsakats av den parasiten, men jag fick inte veta så mycket mer än att de inte kunde göra någonting åt det. Jag kände att jag hade velat veta mer. Kan det sprida sig? Vad kan det göra med min kropp? Vad är den är parasiten för något egentligen. Men jag tyckte inte att jag fick något bra svar på de frågorna, säger Jonas Johansson Bostedt.

ANNONS

I dag är Jonas 22 år och lever ett helt vanligt liv. För några år sedan tog han körkort. Det är främst inom idrotten som han tycker att synskadan har ställt till mest problem för honom.

– Jag har alltid spelat mycket innebandy och när jag tänker tillbaka på den tiden tycker jag att min bollkontroll var dålig, balansen var det inga problem med, men jag hade svårt att följa bollen. Det tror jag hade med mitt synfel att göra. Men när jag tittar med båda ögonen i dag märker jag inte skadan, säger Jonas Johansson Bostedt.

ANNONS