Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Katthjälp får kritik för olovliga kolonier

Göteborgs katthjälp driver katthem utan rätt tillstånd och misstänks ha olovliga kattkolonier, enligt länsstyrelsen som nu kritiserar katthjälpen. – De har trakasserat oss i flera år, säger ordförande Miranda Oude Tanke.

Katterna blir väl omhändertagna, men Göteborgs katthjälp driver sin verksamhet utan de tillstånd som krävs. Det är kontentan av den kritik som länsstyrelsen ger organisationen i ett färskt föreläggande.

20 katter på gården

Kritiken gäller dels att föreningens ordförande Miranda Oude Tanke enligt Länsstyrelsen har 20 katter boende på sin gård mer eller mindre permanent, trots att hon saknar rätt tillstånd. Tillståndet som finns ger enligt länsstyrelsen rätt att ta hand om utsatta katter i upp till tre månader, men katterna är skygga och många av dem har varit så svåra att placera om att de blivit kvar på hemmet i flera år.

– Det tillståndet som finns syftar till att katterna ska omplaceras. De här katterna har hållits under en längre tid, vissa upp till flera år. Då krävs ett annat tillstånd. Det gäller både om man är uppfödare eller bara är en vanlig privatperson som har många katter, säger Ylva Wilck, djurskyddskontrollant på länsstyrelsen.

Myndigheten är också kritisk till organisationen omkring de många kattkolonier runt om i Göteborg som katthjälpen är med och driver. I sitt föreläggande kräver man nu svar på vilka personer som är ansvariga för kolonierna och besked om hur många katter kolonierna består av.

Samma regler som för hemmakatt

Enligt länsstyrelsen ställer lagen höga krav på hur kattkolonierna ska drivas och nu vill man försäkra sig om att reglerna följs.

– Det är i princip samma regler som gäller för att ha katt hemma. Djuren ska ha tillsyn två gånger och dagen och ha tillgång till uppvärmda ytor, säger Ylva Wilck.

Men Miranda Oude Tanke ser det inte på samma sätt.

– De hävdar att katterna i kolonierna måste vara hanterbara, för att man ska kunna kontrollera att de har sjukdomar. Men det finns inget sådant krav i lagen, man kan inte kräva att alla djur ska vara hanterbara för att få leva. De här katterna är så förvildade att de inte skulle trivas i en lägenhet, de har tillgång till mat och isolerade katthus, säger hon.

Miranda Oude Tanke delar inte heller länsstyrelsens bild av att det tillstånd hon har för att ta hand om katter på sin gård inte gäller. Hon säger att hon kommer att överklaga föreläggandet. Hon ser länsstyrelsens krav som en del i en hetsjakt som hon menar att myndigheten bedriver mot Göteborgs katthjälp.

– De har trakasserat oss i flera år. Det hittar på grejer utan lagstöd och säger att vi måste göra si eller så. Sedan är det lugnt några månader innan det kommer ett nytt brev där de skriver om nya brister som vi måste åtgärda.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.