Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Katten Selma hittade på Åland där den fick både veterinärvård och kärlek av Katthjälpen på Åland. Bild: Katthjälpen på Åland
Katten Selma hittade på Åland där den fick både veterinärvård och kärlek av Katthjälpen på Åland. Bild: Katthjälpen på Åland

Katten Selma försvann från Gråbo – hittades på Åland

I september försvann den fyraåriga katthonan Selma från Gråbo utanför Göteborg.
När hennes matte Mimmie Ruus hade gett upp hoppet fick hon en månad senare ett samtal från ett utländskt nummer.
– Jag trodde det var lurendrejeri. Inte kunde väl Selma finnas på Åland, säger kattägaren.

En historia som verkar för osannolik för att vara sann – så uppfattade till en början Mimmie Ruus samtalet som hon till slut tog emot från det utländska numret som ringde upp henne under tisdagen.

En månad tidigare, den 8 september försvann hennes keliga katt Selma från hemmet i Gråbo. Till en början fattade Mimmie Ruus ingen större oro. Selma hade försvunnit tidigare och alltid kommit tillbaka.

Men när veckorna gick började dock oron att växa.

En tidigare efterlysning av katten i en lokal Facebookgrupp skulle senare visa sig ha stor betydelse.

– Jag gjorde en efterlysning första gången hon försvann, men då kom hon tillbaka efter en vecka, men nu i efterhand är jag väldigt glad över den efterlysningen, säger Mimmie Ruus.

Mimmie Ruus trodde först att det rörde sig om bedrägeriförsök när det började ringa på hennes telefon från utländska nummer. Bild: Privat
Mimmie Ruus trodde först att det rörde sig om bedrägeriförsök när det började ringa på hennes telefon från utländska nummer. Bild: Privat

Vi gör en snabb förflyttning till Östersjön och närmare bestämt till stadsdelen Västernäs i Mariehamn på Åland.

Matades av familj

I mitten av september börjar lokalbefolkningen att uppmärksamma en kelig, men tillsynes bortkommen och hungrig katt. Katten matas av en familj och söker sig titt som tätt till en matbutik.

Efter lokala efterlysningar kopplas till slut Katthjälpen på Åland in.

"Eftersom vi jobbar med förvildade hemlösa katter så är det inte riktigt vårt bord. Men vem kan vända ryggen åt en katt som ingen tycks bry sig om?", skriver organisationen på Facebook.

Organisationen börjar försöka spåra katten som fortfarande lever i det vilda och efterlyser kattens ägare på sin Facebook-sida.

Till slut får de tag på katten då familjen som matat den hör av sig – den finns hemma hos dem!

När kattens chip undersöks upptäcker Katthjälpen att det rör sig om en svensk katt. Efter kontakt med svenska organisationer får de fram ett namn på både katt och ägare – katten heter Selma och hennes ägare Mimmie.

Katthjälpen på Åland saknar dock Mimmies efternamn.

Efter ytterligare eftersökningar hittas till slut Mimmie Ruus via den tidigare Facebookefterlysning. Katten på bilden känns igen och försök görs då för att få ta på kvinnan i Gråbo.

– Det var ett riktigt detektivarbete, men till skillnad från i Finland är det mycket enklare att söka uppgifter om människor i Sverige, säger Mita Gulbrandsen, vice ordförande för den ideella organisationen.

När Mimmie Ruus telefon börjar ringa i Sverige vägrar hon till en början att svara.

– Man har ju läst så mycket om utländska telefonsamtal och att det kan dras pengar om man svarar eller ringer upp och jag lät därför bli att svara. Tyvärr lyssnade jag inte heller av mina röstmeddelanden.

"Hade gett upp hoppet"

Till slut fick ändå Katthjälpen på Åland tag på Mimmie Ruus via Facebook.

– Jag trodde inte det var sant. Jag hade gett upp hoppet om Selma. Inte kunde hon vara på Åland. Men när de visade en bild och uppgav Semlas chipnummer förstod jag att det var sant. Det var mycket känslor kan jag säga.

Hur katten kom till Åland var fortfarande ett mysterium. När pusselbitarna började läggas började gåtan att få sin lösning. Den 9 september åkte Mimmie Ruus man, dansbandsmusikern Roland Ruus, nämligen från hemmet i Gråbo för att uppträda med sitt band Spotlight på Finlandsfärjan Cinderalla.

När instrumenten packades ner i en släpkärra måste Selma ha hoppat på och därefter åkt med mot färjeläget i Stockholm.

När instrumenten packades upp tros Selma obemärkt hoppat ut på bilddäck. Observationer av Selma har också gjorts av kajpersonal.

– Selma släpptes ut av en en man som arbetar på färjan och som trodde att hon var en katt som bodde vid färjeterminalen, säger Mita Gulbrandsen på Katthjälpen Åland.

Roy Holm hittade Selma bland ölpallarna på Finlandsfärjan. Han trodde att katten bodde vid terminalen på Åland och släppte därför i land katten. Bild: Privat
Roy Holm hittade Selma bland ölpallarna på Finlandsfärjan. Han trodde att katten bodde vid terminalen på Åland och släppte därför i land katten. Bild: Privat

"Den var väldigt skrämd"

Roy Holm heter mannen och berättar att han var den som släppte i land Selma.

– Jag såg skymten av något som rörde sig bland ölpallarna . Det tog en stund att locka fram katten men till slut kom den så pass nära att jag kunde ta den och bära ut den. Katten var väldigt skrämd, säger Roy Holm.

Tillbaka i Sverige:

Efter det oväntade samtalet under tisdagen förbereder sig nu Mimmie Ruus och hennes man att resa till Åland för att hämta hem Selma. De måste dock vänta 21 dagar.

– Selma hade inget pass och var inte rabiesvaccinerad. Katthjälpen på Åland har vaccinerat henne nu och ordnat med ett pass, men Selma får inte lämna Åland än på ett tag så därför har vi bokat en resa dit i slutet av oktober, säger Mimmie Ruus som har svårt att hålla tillbaka sin glädje när hon berättar om historiens lyckliga slut.

Mimmie Ruus berättar att hon med ord inte kan beskriva den tacksamhet hon känner för människorna som har hjälpt henne att återfinna sin katt.

– Det här är helt otroligt och vi är så oerhört tacksamma. I väntan på att vi åker till Åland får Selma bo hemma hos familjen som har tagit hand om henne. Hela historien är lika osannolik som fantastisk, säger hon.

Katten Selma har nu fått sitt pass och får i väntan på att resa hem till Sverige bo hos en värdfamilj på Åland. Bild: Katthjälpen Åland
Katten Selma har nu fått sitt pass och får i väntan på att resa hem till Sverige bo hos en värdfamilj på Åland. Bild: Katthjälpen Åland

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.