Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Katastrofsiffror för Jul på Liseberg

Julen är till ända och snart stänger även dörrarna till Göteborgs egen julstad. Trots årets nya attraktioner valde många besökare att stanna hemma, och anledningen var vädret.

– Det har regnat och blåst för mycket för att det skulle bli en riktigt bra jul, säger Lisebergs informationschef Julia Vasilis.

Nöjesparken hade under årets julsäsong 430 000 besökare vilket är en minskning med 112 000 besök jämfört med förra året.

– Jul på Liseberg är en utomhusupplevelse. Lika fantastisk som parken kan vara när det är nollgradigt och snön gnistrar, lika förskräcklig kan upplevelsen bli om vädret är riktigt dåligt, säger hon.

Och vädret har varit dåligt. Göteborg drabbades i höst av flera stormar och om stormen Gorm var lindrig så var stormen Helga i december desto värre. SMHI gick ut med en Klass-3 varning för vattennivåerna runt Göteborgsområdet och Älvsborgsbron stängdes av.

– Stormvarningarna ställde till det rejält för oss. Det har blåst så pass mycket att gästerna har valt att stanna hemma, säger Julia Vasilis men menar att årets resultat inte kommer att påverka framtida Jul på Liseberg.

– Jul på Liseberg kommer absolut att finnas kvar nästa år. Nu ska vi utvärdera den här säsongen för att göra ännu bättre nästa år. Vädret kommer vi aldrig att kunna styra men vi har ju även aktiviteter som sker under tak, till exempel designmarknad och julbordsservering.

I år har Liseberg även utökat julstaden med nya dekorationer i huvudentrén, en kristallgran, Is-showen Hans och Greta och konstsnö. Dessutom var 2015 första året som attraktionen Balder var igång under vinterhalvåret.

– Vi var tvungna att stänga den någon dag för att det var för mycket is, men annars har det gått bra, säger Julia Vasilis.

Trots de dåliga julsiffrorna ökade Lisebergs totala omsättning ändå med 50 miljoner i år. Och även om det dåliga vädret har dragit ner julens besökssiffror så har några dagar under julsäsongen faktiskt varit extremt välbesökta, något som gjort att insändare i GP riktat kritik mot nöjesparken och menat att Liseberg vid flera tillfällen släppt in för mycket folk.

– Jag har full förståelse för att folk tycker att det är trångt men det finns ingen magisk gräns för när parken är full. Vi har ingen möjlighet att kontrollera hur många som går ut och därför är det svårt att veta hur många besökare som är på parken samtidigt, säger Julia Vasilis men menar samtidigt att det besöksantalet varit hanterbart.

– Under vissa dagar har det verkligen varit mycket folk men det är inga extrema siffror om man jämför med en välbesökt sommardag.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.