Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Karnevalståget trotsade skyfallet på Avenyn

En tradition, folkfest och färgsprakande karneval ställer inte in för dåligt väder. Samtidigt som regnet öste ned dansade Hammarkullekarnevalen på Avenyn som en del av Gothenburg culture festival.
– Det är helt fantastiskt, man upplever sån värme, säger Carmen Stefanini som dansat i karnevalen i 33 år.

Färgsprakande och glittrande dräkter fyllde Avenyn när Hammarkullekarnevalen för fjortonde året dansade längs med gatan som en del av Gothenburg culture festival.

Carmen Stefanini är något av en veteran i sammanhanget. Med en kjol på över en meter i diameter, gjord på hundratals tygblommor blev hon redan innan karnevaltåget uppvaktad av en fotosugen publik.

Dräkten har hon sytt på i flera månader.

– Temat för i år är Amazonas eftersom vi vill uppmärksamma miljön och att man måste skydda skogen. Vi använder till exempel bara konstfjädrar, inget från naturen, säger hon.

Med 33 år som dansare i karnevalen har hon blivit "mama Carmen", berättar hon. Till sambatoner dansar hon med gruppen Los Copihues.

– Jag ska vara vacker och visa kärlek. Det är sån glädje och man får väldigt mycket tillbaka från publiken.

Hammarkullekarnevalen jubilerade

I våras jubilerade Hammarkullekarnevalen när den för 45:e året dansade fram i Hammarkullen. Då hade fler grupper än någonsin tidigare anmält sig att vara med.

Ett urval grupper från den stora karnevalen deltar i tåget längs Avenyn. En av dem är bolivianska Salay Jatun Masis.

– Vi framför en kulturell dans från Bolivia, både killar och tjejer gör en kärleksritual, säger Kevin Espinoza, som även han deltagit i karnevalen i flera år.

Kevin Espinoza. Macarena Robles och Martin Garcia deltar med gruppen Salay Jatun Masis.. Bild: Per Wahlberg
Kevin Espinoza. Macarena Robles och Martin Garcia deltar med gruppen Salay Jatun Masis.. Bild: Per Wahlberg

Fick avbryta

Lördagens parad blev dock en blöt tillställning. I samma stund som avgången från Götaplatsen började regnet ta fart. Drygt tjugo minuter senare fick det kraftiga skyfallet en annars tålmodig publik att fly in under markiser längs med Avenyn.

Dansen fortsatte, men några blev ändå tvungna att kliva av. Regnet fick dräkterna att ta stryk.

– Vi var tvungna att avbryta. För att rädda alla paljetter och fjädrar, säger en av dansarna medan hon skyndar tillbaka mot Götaplatsen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.