Hammarkullefestival 2005.
Hammarkullefestival 2005.

Karnevalen smygstartade

ANNONS
|

Karnevalsgeneralen Tony Palath sitter och väntar på att de sista vattenpölarna på karnevalsområdet ska torka.

– Det var inte kul när det regnade hela förmiddagen, men nu börjar folk se mer nöjda ut och har börjat heja på varandra igen, säger han.

Allt börjar falla på plats för kvällens start av den 36:e Hammarkullekarnevalen klockan 17. Den kurdiska aftonen har dock tappat lite av sin mening. Dansgrupen Tipi halparkey milli slemani och musikgruppen Darbandikan, som skulle ha stått för underhållningen, har inte fått inresevisum från Irak.

– Allt som vi hade tänkt blev förstört nu. Nu får en kurdisk dansgrupp från Hammarkullen hoppa in och dansa extra, men det är ju inte samma sak, säger Tony Palath.

ANNONS

Förutom problemet med dansgrupperna ser allt dock ut att flyta på som planerat. Nästan alla försäljare är på plats och karnevalsgeneralen har stora förhoppningar inför helgen.

– Det blir 25 grader och sol, säger Tony Palath och går emot alla väderprognoser som säger det motsatta.

Det färgsprakande karnevalståget är ett måste. Fyra timmar på lördagen och tre på söndagen. Startar 12.00 båda dagarna.

Sabine Söndergaard, vd för Göteborg & Co invigningstalar om hur man bäst drar ihop staden med förorterna. Lördag, 15.00, Stora scenen.

All mat. Det finns ungefär 50 olika matställen med bland annat vietnamesiskt, chilenskt, fish and chips, kanderade äpplen, kebab och falafel. Langosförsäljaren har utökat till två vagnar i år för att hinna med alla kunder.

För första gången har karnevalen officiellt bjudit in en utländsk dansgrupp. De enda som fått inresevisum är Mexcaltitans, från Mexiko. Lördag, 20.45, Stora scenen.

Nytt för i år är att fotbollskubben FC Ibra kommer att stå uppe i parken och trixa samt ha turneringar för barn och unga.

I Hammarkulleparken kan konstnärer gratis ställa ut och sälja sina verk under hela helgen.

ANNONS