Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/2

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Karins son blev hotad till livet och rånad på moped

16-åriga Johan Borg blev rånad på sin moped av två knivbeväpnade män. – De skrek "hoppa av moppen, annars dödar vi dig", berättar Johans mamma Karin.

Strax efter halv elva på lördagskvällen fick Karin Borg i Göteborg ett samtal hon sent ska glömma. Hennes son Johan hade precis lämnat hemmet för att skjutsa sin syster till Frölunda Torg på sin moped och väntades snart hem till familjen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Johan ringde och var alldeles förstörd. Han berättade att två killar hotat honom med kniv och tvingat till sig hans moped, säger Karin Borg.

Bara ett par kvarter från familjens bostad i Frölunda hade Johan sett två killar i 18-årsåldern på moped. När han själv saktade in vid en rondell övermannade de honom.

– Två killar med huvor för ansiktet tryckte till bromsen på Johans moped så att han inte kunde köra därifrån. Sedan drog de fram en kniv och skrek "Hoppa av moppen annars dödar vi dig".

Stannade en bil och ringde polisen

En skärrad Johan gjorde som de sa varpå killarna snabbt drog iväg på varsin moped. Efter några minuter lyckades han stanna en bil och fick hjälp att ta sig från platsen och ringa polisen.

– Det känns fruktansvärt. Att det händer här i närområdet också. De är fräcka så in i nåden som gör en sån här grej. Hade bilen som hjälpte honom kommit bara någon minut tidigare så hade det kanske aldrig hänt, säger Johans mamma Karin Borg.

LÄS MER: Yngre man utsatt för knivrån

Hon berättar att Johan blev skärrad och beskriver själv händelsen som mycket obehaglig. Att det är svårt att känna sig trygg när man utsatts för ett rån.

– Det är en sak om de hade snott mopeden när den stått parkerad någonstans. Men det känns på ett sätt mer riktat mot en som person tror jag, förklarar Karin Borg. 

Polisen var snabbt på platsen med både patruller och helikopter, men ännu är inga misstänkta gripna för händelsen som rubriceras som rån.

– Polisen var här förvånansvärt snabbt. Men man fattar ju att det är svårt att få tag på de här killarna. De är snabba som vesslor och jag tror inte att det går att ta dem om inte polisen själva sätter sig på en moped, säger Karin Borg.

Hon berättar att Johan sett fram emot ett sommarlov som börjar nästa vecka då han slutar nionde klass. Om inte polisen får in tips som leder till att mopeden kan återhittas lär han få tillbringa sommaren utan moped.

– Jag vill såklart uppmana alla i området alla hålla ögonen öppna och hjälpa polisen att hitta dem. Man får inte vara rädd för att tipsa och det är vi som bor här ute och ser vad som händer. Framförallt ungdomar som är ute och rör sig i området.

Karin Borg berättar att Johan mått dåligt av händelsen, men ändå vill att andra ska veta vad som hänt. Både för att varna andra och för att slippa få frågor om det i skolan.

– Sista skolveckan blir såklart inte rolig när något sånt här har hänt, men han vill ändå berätta och polisen har lovat att höra av sig och höra hur han mår för att se om han behöver prata med någon. Jag är inte riktigt säker på att han förstår själv hur illa det kunde gått. Knivar är inget att leka med och det kunde gått mycket värre, säger Karin Borg.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.