Kapellets hemliga konstskatter avslöjas under Allhelgonahelgen

En blixt slog ner och Östra kapellet fattade eld. Den omfattande renoveringen som följde ledde till en glad upptäckt: undangömda, 120 år gamla freskomålningar. Lagom till Allhelgonahelgen slår kapellet upp portarna igen – och göteborgarna får äntligen ta del av konstskatterna.

ANNONS
|

Östra kapellets vaktmästare Ellinore Kekonius vrider om nyckeln och öppnar dörrarna till det nyrenoverade kapellet. Den som har varit här förut kommer nu knappt att känna igen sig.

– Det är ju samma men mycket fräschare. Det känns gott att vara tillbaka, säger Ellinore Kekonius som inte har kunnat arbeta i kapellet sedan branden.

Det var på valborgsmässoafton 2018 som flera vittnen såg hur blixten slog ner på Östra kyrkogården i Göteborg. Snart stod kyrkogårdens kapell i brand.

30 brandmän öste vatten på kapellet och tvingades slå sönder taket med en yxa. Släckningsarbetet pågick in på natten, men när morgonen grydde kunde man konstatera att det nära 160 år gamla kapellet hade lidit svåra skador.

ANNONS

En tredjedel av taket var borta, bärande konstruktioner var så skadade att de behövde lyftas bort och inredningen och väggarna hade blivit rökskadade. Ett tiotal planerade begravningar ställdes in.

Ellinore Kekonius har arbetat i och runt kapellet i över 20 år.

– Det var ju en chock när man såg kapellet dagen efter. Vi vadade i vatten, säger hon.

LÄS MER:Rasrisk: Så mycket förstördes i kapellbranden

Miljonrenoveringen avslöjade konstskatterna

Kapellet tvingades stänga för omfattande renoveringar. Först skulle det ta ett halvår men prognosen för när byggnaden skulle kunna öppna igen sköts allt längre fram.

Nu, ett och ett halvt år efter branden och lagom till Allhelgonahelgen, slår kapellet upp sina portar igen. Efter en renovering som beräknas kosta runt 20 miljoner kronor stoltserar kapellet med några uppgraderingar:

Orgelläktaren är omgjord, salen har fått en ny, stor ringformad lampa, bänkarna har fått ny klädsel och väggar och tak har fått ny färg. Utomhus har området fått en ny kransgård och byggnaden har fått ett nytt tak i skiffer som efterliknar originaltaket så mycket som möjligt.

Men den största förändringen är kanske framför allt en tidigare hemlig konstskatt: 120 år gamla freskomålningar av Göteborgskonstnären Georg Pauli. Under mitten av 1900-talet bestämde man att målningarna var lite för dystra och mörka – och de täcktes av gipsväggar. Spikarna slogs in rätt i motiven.

ANNONS

LÄS MER:Unika målningar hittade efter branden i kapellet

Nu har de restaurerats och pryder en hel vägg i kapellet.

– Det är många som har varit nyfikna på renoveringen och som har varit här och ryckt i dörren, ler Ellinore Kekonius.

Nu är väntan över. På lördagen öppnar kapellet för allmänheten och göteborgarna kan själva se den renoverade byggnaden och dess nygamla konstskatter.

Under fredagen hade många begett sig till Östra kyrkogården för att tända ett ljus.
Under fredagen hade många begett sig till Östra kyrkogården för att tända ett ljus. Bild: Olof Ohlsson

LÄS MER:Se bilderna från storbranden i Notre-Dame

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS