Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vårdförbundets huvudskyddsombud Monika Djurner och Kommunals sektionsordförande Hans Ekström menar att läget för vårdpersonal på SU är ohållbart.

Kaos på Sahlgrenskas akut

Under veckan har det varit kaosartat på akuten på Sahlgrenska sjukhuset. Sjuksköterskor på vissa avdelningar erbjuds nu fyrfaldigad timlön om de går in och jobbar övertid i helgen.

Vårdförbundets huvudskyddsombud Monika Djurner och Kommunals sektionsordförande Hans Ekström larmar om att läget. 

– De senaste dagarna har det varit mer eller mindre kaos på akuten på Sahlgrenska, säger de.

Monika Djurner säger att bristen på sjuksköterskor gör att färre patienter tas emot på vårdavdelningarna och blir kvar på akuten.

Biträdande sjukhusdirektör Göran Matejka håller med om att det har varit en svår situation de senaste dagarna.

– Det har varit ett ansträngt läge under veckan. På vissa avdelningar finns utmaningar med kompetensförsörjning, det stämmer, säger han.

Har patientsäkerheten varit hotad?

– Jag har ingen information om att den skulle ha varit hotad. Vår chefsläkarfunktion har hållits informerad och vi har ett system för att fånga det perspektivet.

 

Känsligt läge i influensatider

Vid 11-tiden på fredagsförmiddagen är det lugnt på akuten. Ett tiotal patienter sitter och väntar på sin tur. En färdtjänsttaxi hjälper en äldre dam till en rullstol och personal möter upp henne.

Men, säger Monika Djurner, inom en timma kan det bli kaos igen. Inte minst är det känsligt läge när det är influensatider. Hon menar att orsaken till problemen är sjuksköterskornas dåliga arbetsvillkor och låga löner. 

– Man har svårt att rekrytera och man har framför allt svårt att behålla personal. Sjuksköterskor flyr helt enkelt från Sahlgrenska och det drabbar även undersköterskorna, säger Monika Djurner.

– Vi som jobbar inom vården är lojala mot patienterna. Men på sikt är det här ohållbart. Vi måste få en arbetssituation där vi inte riskerar vår hälsa.

Medicinavdelningarna på sjukhuset hör till de som varit särskilt hårt drabbade och vårdplatser har fått stänga. Och när det inte finns platser att tillgå på vårdavdelningarna blir patienterna kvar på akuten.

 

Ledningen erbjuder extra ersättning

Natten mellan måndag och tisdag fanns, enligt uppgift, 40 patienter som skulle ha lagts in på avdelningar kvar på akuten.

– Akuten är beroende av att vårdavdelningar kan ta emot patienter – annars blir de kvar där, säger Monika Djurner.

För att kunna klara säkra läget under de kommande dagarna har sjukhusledningen bett sjukvårdspersonal jobba övertid mot en högre ekonomisk ersättning. För sjuksköterskor ligger ersättningen på 300 procent extra per timma arbetad övertid.

Ledningen ska också göra täta uppföljningar av läget på akuten så patientsäkerheten inte äventyras. 

Göran Matejka räknar med att läget ska vara normalt igen från och med måndag, då fler vårdplatser ska finnas tillgängliga.

– Vi arbetar med en mängd åtgärder på lång sikt, säger Göran Matejka. Bland annat ska vårdpersonal verkligen jobba med vård och inte fastna med administrativa sysslor. Samtidigt pågår rekrytering, vi ser över utbildningsfrågor och även ersättningsfrågor i viss mån och inte minst ser vi över utmaningarna med nattarbete. 

 

Ökad omsättning på sjuksköterskor

De senaste tolv månaderna har personalomsättningen för sjuksköterskor ökat med drygt 1,5 procentenheter, enligt SU:s HR-avdelning. Den är inte högre på SU än på andra jämförbara arbetsplatser, säger HR-chefen P-O Blomqvist.

– Generellt sett är det svårare att få tag på sjuksköterskor i dag än det var för två, tre år sedan. Vi måste ta vara på våra sjuksköterskor.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.