Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/4

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Kaos i tågtrafiken - brand i transformator

Tågtrafiken från och till Göteborg har under eftermiddagen varit helt avstängd på grund av en brand i en högspänningskabel. Efter två timmars totalstopp har strömmen slagits på igen. Men först i morgon beräknas tågen rulla som vanligt igen.

Vid 18-tiden på torsdagen började tågtrafiken sakterliga släppas på igen från och till Göteborgs centralstation. Tågtrafiken hade dessförinnan varit helt lamslagen i två timmar på grund av en brand i en högspänningskabel vid transformatorstation. 

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Vi kan inte sätta igång allt på en gång, det blir för ansträngande för elförsörjningen. Vi har börjat med att släppa in sex långväga tåg. När de sedan lämnat Göteborgs central kan även tåg börja åka därifrån, berättade Beisi Sundin, presskommunikatör vid Trafikverket vid 18-tiden.

Larmet om branden som orsakade stoppet kom vid 16-tiden då räddningstjänsten i Storgöteborg åkte ut till en brand intill järnvägen vid Partihallsförbindelsen, även kallad Röde orm i folkmun.

Strömmen stängdes av 

Räddningstjänsten iakttog direkt största försiktighet vid platsen. 

– Vi har spärrat av ett stort området så att inga obehöriga ska ta sig in där. Innan vi kan påbörja vårt arbete måste Infranords personal göra området strömfritt, berättade Mats Gränsmark, larm- och ledningsoperatör vid räddningstjänsten i Storgöteborg, kort efter larmet. 

Vid 16.30-tiden var branden släckt. 

– Den slocknade av sig själv när strömmen stängdes av. Det vi har gjort är att vi har utrymt och evakuerat personer som arbetade i transformatorstationen, berättade en larm- och ledningsoperatör vid räddningstjänsten, som var klara vid platsen vid 17-tiden. 

Vet ni orsaken till branden? 

– En kabel har gått sönder, men varför den har gjort det vet vi inte. 

Enligt räddningstjänsten finns det inga uppgifter om att personer kommit till skada i samband med branden. 

 

Tågtrafiken stängdes av 

Stoppet har lett att tåg har ställts in under hela torsdagskvällen. Först imorgon beräknas tågen att rullla som vanligt igen. 

–  De långväga tågen, bland annat de som går till Malmö och Stockholm, beräknas gå enligt tidtabell efter klockan två i natt. Pendeltågen kommer att reduceras i morgon, vissa kommer att vara inställda. Vid lunch-tid beräknas de gå enligt tidtabell igen, säger Beisi Sundin, presskomunikatör vid Trafikverket. 

Enligt henne vänder Öresundstågen i Mölndal, stället för Göteborg, under torsdagskvällen. 

– I Mölndal ska resenärerna kunna ta en ersättningsbuss Göteborg, säger Beisi Sundin. 

Stoppet har gjort att hundratals resenärer blivit strandsatta i Göteborg och vid flera andra stationer i Västsverige som har påverkats av av stoppet.  

– Folk vet inte när eller hur de ska komma hem. Många är rätt frustrerade här, berättade en resenär som tillslut bestämde sig för att ta en taxi hem.

"Det är bedrövligt" 

En annan strandsatt resenär är Doris Söderman, 63 år. Hon bor i Åmål, men pendlar till sitt jobb som medicinskt ansvarig sjuksköterska i Uddevalla. Hon brukar byta från buss till tåg i Trollhättan, men i kväll har hon istället blivit fast på tågstationen i fyra timmar. 

– Fruktansvärd dålig information. Vi får inte veta någonting. Avgångstiden flyttas bara fram en timme. Och sedan flyttas den fram en timme igen, säger Doris Söderman. 

Enligt henne har ersättningsbussar satts in vissa sträckor men inte den sträckan som hon ska åka. 

– Det är bedrövligt att de inte kastar in bussar. De har satt in två busar till Göteborg samtidigt som det har gått två tåg dit. Men inget tåg eller buss går dit jag ska, säger hon. 

Hon brukar i vanliga fall vara hemma vid 19.15, men vid 21-tiden ikväll hade hon fortfarande inte tagit sig iväg.

– Jag får säkert vänta en timme lill minst. Sedan tar det cirka en timma att åka hem. Och jag ska upp halv fem i morgon för att jobba, säger Doris Söderman. 

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.