Kanaltorget für alle

Kanaltorget ska bli en trygg och skön plats för alla att hänga på – med bakluckeloppis, boule, dans och uppträdande under hela sommaren.

ANNONS
|

Efter att Kanaltorget dragit på sig ett dåligt rykte både för droghandel och att attrahera kriminella, har Göteborgs stads Trygg i Centrum, närpolisen och Social Resurs gjort ett gemensamt projekt för att bryta trenden.

– En faktor till det här har varit att det är en tom yta där man i dag inte syns, och de som sysslar med kriminalitet vill inte bli störda, säger Lotta Rosander, enhetschef på social resursförvaltning.

Enligt henne har det funnits öppen drogförsäljning och bråk mellan grupper på torget, men hon är noga med att poängtera att allt inte är negativt.

– Det har varit drogförsäljning, men också en samlingsplats för ungdomar som vill hitta på något roligt. Vår kartläggning visar också att många söker sig hit för att spela fotboll, träffa kompisar och umgås, säger Lotta Rosander.

ANNONS

Läs också: Polisen oroad över situationen på Kanaltorget

Drar igång i helgen

I helgen drar det igång, med startskottet för bakluckeloppis som kommer att pågår varje söndag hela sommaren.

Men redan på lördagen tjuvstartar alla Kanaltorgsaktiviteter med den årliga programmeringstävlingen Gothenburg Startup Hack. Den är inte en del av Kanaltorgssatsningen, men vänder sig till en stor och ung publik.

– Satsningen vänder sig till alla åldrar, inte bara unga, och vi håller på just nu och planerar schemat där det ska finnas olika aktiviteter olika dagar, säger Emma Emma Löwendahl, utvecklingsledare för trygghetsskapande arbete i stadsdelsförvaltningen Centrum.

Öppna för fler aktiviteter

Det är redan klart att kulturskolans ungdomar kommer att uppträda med uppträdande och dans under några veckor, det blir parkour under tre veckor, det kommer att finnas food-truckar och loppis.

– Vi är öppna för fler aktiviteter, och folk får gärna höra av sig till oss om de tror att de har något som passar in, säger hon.

Skälet till specialsatsningen på Kanaltorget är att det är en plats som samlar mycket ungdomar och som upplevs som otrygg.

– Vi vill göra området till en trygg mötesplats för alla, oavsett ålder, säger Emma Löwendahl.

Och genom att många vuxna finns på plats tror man att det inte blir så intressant att hålla på med ljusskygga aktiviteter på Kanaltorget.

ANNONS

– Jag tror att ett område där olika människor, i olika åldrar,kan mötas alltid leder till något kreativt, och det är bättre än en tom plats, säger Lotta Rosander.

Kan kopieras till andra ställen i Göteborg

Många av de ungdomar som hänger på Nordstan finner man också på Kanaltorget.

Kommer ni att rikta er speciellt mot dem?

– Alla som vill får delta i olika aktiviteter, och vi hoppas att vi når dem också, säger hon.

Efter sommaren kommer man att utvärdera projektet. Om det blir lyckosamt kan man komma att kopiera det till andra ställen i Göteborg.

– Just nu startar vi ett liknande arbete kring Nordstan, där vi använder samma metod med delaktighet från många aktörer, säger Emma Löwendahl.

När sommaren når mot sitt slut kommer även Kanaltorget att förändras radikalt – då kommer hela närområdet att grävas upp inför byggandet av Västlänken.

ANNONS