Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Ann-Sofie Hermansson (S) ägnar dagen åt att krishantera.  Bild: Anders Ylander
Ann-Sofie Hermansson (S) ägnar dagen åt att krishantera. Bild: Anders Ylander

Kan stärka övervakningen efter bilbränderna

Kommunstyrelseordföranden Ann-Sofie Hermansson (S) öppnar för att stärka övervakningen och närvaron av trygghetsvärdar efter nattens bilbränder.
– Jag blir jätteförbannad på ligisterna. Det är verkligen idioter, säger hon.

På flera platser i Göteborg och i Västra Götaland startades bränder under måndagskvällen och natten till tisdagen. I Frölunda förstördes över 70 bilar, och vittnen har sett maskerade ungdomar tända på och springa från platsen. I nordöstra Göteborg brann totalt 15 bilar och i Trollhättan blockerade ungdomar vägar och kastade sten på polisen.

– Efter en lugn sommar kommer detta plötsligt, jag blir jätteförbannad på ligisterna. Det är verkligen idioter, säger Ann-Sofie Hermansson.

– Det är människor som berörs, som får sina bilar uppbrända och känner brandrök där de bor. Jag blir verkligen förbannad och hoppas att polisen får tag på dem. Det här är oacceptabelt.

S-ledaren skulle ha varit i Stockholm under dagen, men tidigt i morse bestämde hon att hon ställer in resan för att krishantera.

– Det kändes inte bra att åka. Jag vill prata med folk i olika stadsdelar och se hur de ser på saken. Jag vill ta kontroll över situationen som har uppstått, säger hon.

Under tisdagen åker hon ut till Hjällbo och Frölunda och under morgonen har hon haft kontakt med polisen. Hon har också varit i kontakt med stadsdirektören som tittar på hur man nu kan stötta de drabbade.

– Vi behöver ha en samordnad koordination om detta.

Övervakningen kan stärkas

På längre sikt kan det bli aktuellt att stärka övervakningen av parkeringarna, med fler kameror och patrullering av stadens trygghetsvärdar.

– Men det är för tidigt att säga exakt hur vi går vidare. Jag behöver skaffa mig en bild av vad som har hänt.

Hon säger att det inte finns någon quick fix och att staden måste fortsätta arbeta brett och aktivt med trygghetsarbete.

– Det är viktigt att inte dra några förhastade slutsatser av det här. Det verkar vara en välorganiserad attack. Men vem eller vad som ligger bakom vill jag inte spekulera i.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.