Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Kan ha mördats för sms till polis

23-åringen mördades sedan han avslöjats som polisinformatör. Det skriver en uppgiftslämnare till GP. Det kan också vara en av förklaringarna till varför polisen nu fruktar fler konflikter bland de kriminella i Göteborgs förorter.

En 23-årig man med skyddade personuppgifter sköts till döds natten till i går. Han hittades på Önskevädersgatan i Biskopsgården.

Den ihjälskjutne mannen är väl känd av polisen; inte minst sedan striderna mellan grupperingar från Backa respektive Biskopsgården.

Polisen spärrade av ett stort område, hörde vittnen, beslagtog bland annat en bil och hittade ett antal tomhylsor.

Två bröder, 24 och 21 år gamla, har anhållits misstänkta för mordet. Båda är välkända av polisen sedan flera år – den ene skottskadades allvarligt av polis vid ett ingripande för flera år sedan.

Vad som ligger bakom dödsskjutningen är oklart, och ryktesspridningen är omfattande.

Flera obekräftade uppgifter handlar om svartsjuka: Den mördade ska ha haft en relation med en flickvän till en Backakille som avtjänade ett långt fängelsestraff. En annan uppgiftslämnare hävdar dock att den verkliga anledningen till dödsskjutningen var att 23-åringen avslöjats som polisinformatör. Källan uppger att 23-åringen röjdes sedan man i hans telefon hittat sms mellan honom och en polisman.

”...och då la folk ut ett falskt tips till honom o han o polisen köpte det. därför är han död”, skriver uppgiftslämnaren.

Uppgifterna är svåra att värdera men det är känt att polisen värvar källor inom den undre världen. Verksamheten är känslig och i stora delar hemlig.

– Att polisen har en förmåga och ett system för att hantera information från människor som lever i kriminella grupperingar är ingen hemlighet. Men det är hög sekretess kring verksamheten och vi kommenterar den inte, säger polismästare Erik Nord, chef för länsordningspolisen.

Han kan naturligtvis vare sig bekräfta eller dementera uppgifterna.

– Vi lyssnar och hör vad du säger, och det är inte ointressant för oss. Uppgiften kommer att landa hos dem som har förundersökningen, säger han.

Klart är att konflikten mellan olika grupperingar har intensifierats på senare tid.

Det som är extra bekymmersamt för polisen är att det för närvarande bubblar av konflikter mellan olika grupperingar i flera förorter i Göteborg. Därför har polisledningen nu möten två gånger per dag för att följa utvecklingen och i bästa fall stämma i bäcken.

– Det är cheferna för Storgöteborg, för Länsordningspolisen och Länskriminalpolisen, samt operativt ansvariga på olika nivåer från de tre områdena. Så vi samordnar oss extra noga och ser på den förhöjda risken för allvarligt våld i vissa förortsområden, säger Erik Nord.

Att förhindra alla konfrontationer är naturligtvis omöjligt.

– Men vi ska göra det relativt osäkert att vara ute och bara beväpnad. Vi kommer att göra vad vi kan för att plocka undan vapen och därmed förhindra skottlossning, säger polismästaren.

Han sticker inte under stol med att situationen är akut.

– Det är den definitivt. Vi har under de senaste veckorna sett hur temperaturen i olika grupperingar i olika förorter har höjts. Gatukonflikterna blir i allmänhet lite värre på sommaren.

Mellan tummen och pekfingret uppskattar Nord att det rör sig om ett hundratal personer som är aktiva i dessa nätverk, gäng och konflikter.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.