Foto: Tobias Karlsson
Foto: Tobias Karlsson

Kampanjen #metoo blir manifestation

Under söndagen arrangeras manifestationer mot sexuella trakasserier i flera städer runt om i landet. Det är kampanjen "#metoo" som ska röra sig ut på gator och torg. I Göteborg kommer man samlas på Götaplatsen. – Jag vill inte att det ska stanna med en hashtag, säger arrangören Nora Myrne Widfors.

ANNONS
|

Kampanjen "#metoo" har skapat stora rubriker under veckan som gått. Något som börjadei Hollywood efter Harvey Weinstein-skandalenskapade snart svallvågor över hela världen, och har nu använts för att människor över hela världen ska få dela med sig av sina berättelser om sexuella trakasserier.

I flera svenska städer anordnas nu manifestationer på söndag för att ta ut kampanjen från nätet till gatorna. I Göteborg ska man samlas på Götaplatsen klockan tolv.

– I tisdags exploderade nätet med den här hashtagen. Jag vill inte att det här ska stanna med en hashtag, säger arrangörenNora Myrne Widfors.

Samla in berättelser

Under söndagen kommer man bland annat kunna höra flera kvinnliga politiker från olika politiska partier uttala sig.

ANNONS

– Alla är jättevälkomna, oavsett kön eller politisk tillhörighet. Det enda som räknas är att man vill säga ifrån mot de här strukturerna i samhället, säger Nora Myrne Widfors.

Under själva manifestationen kommer även privatpersoner få läsa upp sina egna berättelser inför folkmassan. Även för de som inte vill läsa högt kommer det finnas möjlighet att lämna in sina nedskrivna berättelsertill arrangörerna på plats.

– Det är väldigt många som hört av sig till migmed sina privata erfarenheter.Vissa kan nog se det som en upprättelse att berätta sånt man aldrig berättat tidigare, och det är såklart väldigt starkt. Jag vill samla in de här berättelserna och göra någonting av dem. Kanske konst, kanske en artikelserie.

"Mycket mer än en fluga"

Flera tusen människor har anmält intresse för evenemanget på Facebook, någonting som gläder arrangörerna.

– Det är så viktigt att vi pratar om det här. Många vet inte att de utsatts eller till och med utsätter andra för det. Det hoppas vi kunna ändra på. Genom att vi tar det ut på gatorna så blir det så mycket mer än en fluga, sägerNora Myrne Widfors.

Den vanligaste frågan hon brukar få är varför bara kvinnor får komma till tals.

– Naturligtvis råkar även män ut för sexuella trakasserier och vi vill även få män att våga anmäla. Villgärna uppmärksamma männen iframtiden, men just nu valde viatt lägga fokus på kvinnor och icke-binära.

ANNONS

Talare under manifestationen i Göteborg:

  1. Rebecka Forsberg (språkrör för Grön ungdom Väst)
  2. Maria Nilsson (vice ordförande för Liberala Kvinnor)
  3. Rossana Dinamarca (riksdagsledamot för Vänsterpartiet)
  4. Sarah Ullmark (Ledamot i Moderata Studenternas riksstyrelse samt andre vise distriktsordförande för MUF Göteborg)
  5. Lina Bodestad (Normpsykolog och föreläsare)

Källa: #metoo Göteborg

ANNONS