Kampanj för Styr & ställ

En mejlkampanj pågår för att rädda Styr & ställ. Men hyrcyklarna är inte i fara. – Styr & ställ kommer alltid att finnas i någon form, säger Eva Rhodin på trafikkontoret.

ANNONS
|

"Lägg inte ner Styr & ställ – bygg ut!" Det är budskapet i den mejlkampanj som började i torsdags. Ett dygn senare hade Göteborgs stads trafikkontor tagit emot drygt 90 mejl.

–För att vara i en och samma fråga är det ganska många, säger Eva Rhodin, chef för kommunikation och dialog på trafikkontoret.

Men det populära systemet för hyrcyklar är inte hotat – vilket alla som mejlat kommer få som svar från trafikkontoret.

–Det är inte aktuellt att lägga ner, Styr & ställ kommer alltid att finnas i någon form, säger Eva Rhodin.

Även Johan Nyhus (S), ordförande i trafiknämnden, har fått ta emot kampanjens mejl.

ANNONS

– Det har kommit ett hundratal. Jag svarar alla att vi inte kommer att lägga ner Styr & ställ, säger Johan Nyhus.

Bakgrunden är en debattartikel i onsdags, där kommunalrådet David Lega (KD) larmade om att årets säsong med Styr & ställ-cyklarna kan bli den sista.

Göteborgs rödgrönrosa ledning var på väg att slarva bort hyrcyklarna, menade David Lega, då en ny upphandlingsprocess inte inletts i tid för att vara klar när nuvarande avtal löper ut. "Det skulle sannolikt innebära att staden blir utan hyrcyklar under en längre period", skrev David Lega.

Men som GP kunde rapportera i torsdags planerar Göteborg att förlänga avtalet med leverantören JC Decaux.

–Vi behöver förlänga avtalet, eftersom vi inte kommer hinna få upp ett nytt lånecykelsystem i tid, sade då Ma-Lou Wihlborg, avdelningschef på trafikkontoret.

Det avtal kommunen har haft med JC Decaux sedan 2010 löper ut i februari nästa år, och på trafikkontoret vill man teckna ett nytt avtal.

–Vi vill utveckla systemet till att omfatta bland annat Hisingen och tittar även på andra områden. Det finns inte möjlighet till det i det avtal vi har idag, sade Ma-Lou Wihlborg.

Idag finns en rad aktörer på marknaden som skulle kunna leverera hyrcyklar, men utvecklingen har gått fort och det har varit svårt för trafikkontoret att sätta ner foten och inleda en ny upphandling, enligt Ma-Lou Wihlborg.

ANNONS

För Johan Nyhus (S), ordförande i trafiknämnden, är det viktigt att nästa system håller måttet i framtiden och att det inte blir ett glapp i tid mellan systemen.

–Vi är nöjda med Styr & ställ och jag utesluter inte att det blir det systemet som vi fortsätter med, men det får upphandlingen visa, sade han i torsdagstidningen.

När upphandlingen inleds och vilket hyrcykelsystem som kommer att användas i framtiden, är ännu inte klart. Men att Göteborg skulle bli utan hyrcyklar är inte aktuellt, enligt Eva Rhodin på trafikkontoret.

–Varken politikerna eller vi på trafikkontoret vill det. Det här är ju något som göteborgarna vill ha, säger hon.

ANNONS