Kampanj för mer blod

ANNONS
|

- Vi har ingen kristallkula och vet inte hur mycket blod vi kommer att behöva. Men vi måste ha ett tillräckligt stort lager för att känna oss någorlunda trygga, säger Jan Konar chef för blodcentralen i Göteborg.

Han bekräftar att användningen av blod vid vissa typer av operationer gått ned vid sjukhuset. Detta som ett resultat av en medveten strävan från sjuhusets sida. Vid Thoraxoperation har exempelvis blodanvändningen minskat med 25 procent.

Ett sätt att spara blod är att minska på blödningarna i samband med olika typer av ingrepp. För levertransplantationer har man lyckats med detta och fått ner blödningarna från i snitt cirka 5 liter till 2,8 liter per transplantation beräknat på cirka 120 patienter.

ANNONS

- Vi har sett en minskning av blodanvändningen vid transplantationer, säger Jan Konar. Det är förstås glädjande, men behovet av blodgivare är stort i alla fall. Vi behöver fler som lämnar blod. Bland annat eftersom användningen av blodprodukter inom cancervården ökar.

I Göteborg finns för närvarande 23 000 registrerade blodgivare som tillsammans lämnar 43 000 påsar blod. Detta räcker knappt till att hålla det lager på 1 500 påsar som eftersträvas.

Men hoppet om fler blodgivare ökar nu efter första kampanjdagen för att ge blod. Under torsdagen hade hundra nya blodgivare anmält sig vid tappställena i Göteborg. Sammanlagt kom 320 personer och lämnade blod.

ANNONS