Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

bild:Stefan Berg

Kamelcentret får betala tillbaka halv miljon

Angereds kamelcenter ska betala tillbaka en halv miljon kronor till Social resursnämnd i Göteborg. Skälet är uteblivna tillfälliga arbetstillfällen.

I december 2015 beviljades föreningen Angereds kamelcenter 500 000 kronor i integrationsmedel, av Social resursnämnd. Tanken var att stödet var avsett för att skapa tillfälliga arbetstillfällen för personer som står långt ifrån arbetsmarknaden.

GP har i flera artiklar skildrat turerna kring centret.

Nu föreslår Social resursförvaltning, i samförstånd med föreningens ordförande, att bidraget betalas tillbaka eftersom verksamheten inte kommit igång.

Kamelstall

Angereds kamelcenter skulle enligt planen bygga ett kamelstall och andra byggnader. Pengarna från Social resursnämnd skulle bland annat gå till tillfälliga anställningar i samband med bygget.

Förutsättningen var att även andra aktörer såsom Arbetsförmedlingen bidrog med medel. Av olika skäl har projektet dock inte kommit igång. Det handlar bland annat om regler kring strandskydd som påverkar det planerade bygget som ligger nära Lärjeån i Angered. Kamelcentret har därför inte skickat in någon ansökan om bygglov ännu och det är i dag oklart om bygget alls blir av.

"Självklart betala tillbaka"

Nu föreslår alltså tjänstemännen i Social resursförvaltning att pengarna betalas tillbaka, något som ordföranden för Angereds kamelcenter är införstådd med.

– Det är självklart att pengarna ska betalas tillbaka om de inte används. Det har föreningen varit helt införstådda med. De har inte kommit igång med verksamheten än, så det är inget konstigt. Om föreningen skulle få fart på saker och ting får de komma in med en ny ansökan som vi får ta ställning till då, säger Marina Johansson (S) ordförande i Social resursnämnd.

Politikerna ska fatta beslut om ärendet på Social resursnämnds nästa sammanträde den 19 april. Jonas Rangård, kommunalråd och gruppledare för Moderaterna i fullmäktige, välkomnar beslutet.
– Vi har också fått igenom ett förslag i kommunstyrelsen om att revidera reglerna för den här typen av bidrag. Vår tanke är att vi ska utgå från vilken efterfrågan som finns och försöka möta den snarare än att försöka skapa en efterfrågan på något som inte finns och satsa på riktiga jobb istället för sådana här hitte-på-jobb. Mot den bakgrunden hoppas jag att sådant här inte kommer att hända fler gånger.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.