Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Aktivisten Elin Ersson avbröt en utvisning till Afghanistan genom att stoppa ett plan som skulle flyga från Landvetter. Nu kan rättegången hon dömdes i behöva göras om efter en jävsituation. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Kallade Ersson för brottsling – dömde i rättegången

Aktivisten Elin Ersson, som försökte hindra ett flygplan med en man som skulle utvisas, dömdes till dagsböter för en månad sedan. En politiker från Sverigedemokraterna kallade henne i samband med att hon försökte stoppa flygplanet för en brottsling. Sedan satt politikern som nämndeman i den rättegång där Elin Ersson dömdes, rapporterar SvD.

Det var sommaren 2018 som Elin Ersson försökte stoppa ett flygplan från Landvetter flygplats från att starta. Anledningen var att en man som skulle utvisas till Afghanistan från Sverige satt på planet. Ersson dömdes förra månaden för brott mot luftfartslagen vid Göteborgs tingsrätt.

Kommenterat på Facebook

Svenska Dagblade t rapporterar nu att en av nämndemännen vid rättegången, som representerar Sverigedemokraterna, mot Elin Ersson redan förra sommaren kallade henne för "brottsling" på sociala medier.

På mannens Facebook-profil skrev han: ”I media hyllas hon av batikhäxorna Ernman o Ramberg. Det är mycket allvarligt när advokater stöder brottslingar.”

Kommentaren syftar bland annat på att Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg uttryckt sympatier för Elin Erssons agerande.

Kan prövas igen

Från tingsrättens sida visste man ingenting kring nämndemannens kommentarer.

– Det här kände vi inte till. Självklart ska man inte ta ställning och sedan döma i målet. Det är så klart inte lämpligt, säger rådmannen Ida Damgaard till Svenska Dagbladet.

Enligt Robert Nordh som är docent i processrätt finns det en uppenbar risk att kommentaren kan innebära en jävsituation för sverigedemokraten. Till tidningen säger han att nämndemannen inte borde varit med och dömt i rättegången.

Enligt Nordh skulle nu hovrätten kunna skicka tillbaka domen till tingsrätten för en ny prövning om man ansett nämndemannen vara jävig.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.