Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kaffeservering och fler vuxna förebilder – det är några av de åtgärder som ska förstärka tryggheten i Nordstan med omnejd enligt ett nytt beslut från Social resursnämnd.  Bild: Jonas Lindstedt
Kaffeservering och fler vuxna förebilder – det är några av de åtgärder som ska förstärka tryggheten i Nordstan med omnejd enligt ett nytt beslut från Social resursnämnd. Bild: Jonas Lindstedt

Kaffeservering ska öka tryggheten runt Nordstan

Nya insatser ska minska otryggheten i Nordstan. Bland annat ska en ny kaffebuss hjälpa till att sprida lugn utanför köpcentrumet på stökiga helgnätter.

Nordstan har under lång tid varit en samlingsplats för människor med social problematik och ungdomar i riskzonen. Något som GP har skrivit om många gånger tidigare.

Redan i dag genomförs flera insatser för att fånga upp människor med social problematik och ungdomar i riskzonen som hänger i Nordstan. Framförallt jobbar Fältgruppen City i och omkring köpcentrumet för att skapa trygghet. Men även socialsekreterare i samverkan med polis finns med i det uppsökande arbetet.

LÄS MER: Polisen om Brunnsparken

Nu ska en ny satsning sjösättas. Det handlar om de ideella organisationerna Fryshuset och Skyddsvärnet som får 730 000 kronor respektive 320 000 kronor från Social resursnämnd för trygghetsskapande aktiviteter.

De förstnämnda ska använda pengarna för att bygga upp ett mobilt team som ska röra sig i området för att bygga relationer med unga samt lotsa dem vidare med rådgivande och motiverade samtal.

Skyddsvärnet har i sin tur tänkt sig att bemanna upp vad de kallar "Skyddsbussen" som ska parkeras på stökiga platser runt om i Göteborg – bland annat i Brunnsparken – under framförallt fredags- och lördagsnätter.

LÄS MER: Riskzon Nordstan – en lördagskväll med citypolisen

Skyddsvärnets buss var ute för första gången förra helgen. . Bild: Skyddsvärnet
Skyddsvärnets buss var ute för första gången förra helgen. . Bild: Skyddsvärnet

"Kanske är banalt"

Emma Forseth, som är verksamhetsutvecklare på Skyddsvärnet, berättar att de ska servera kaffe och smörgås och att serveringen inte bara är till för ungdomar – något de märkte när de smygstartade projektet förra helgen.

– Vi riktar oss mot unga, men vi gör också stan tryggare för dig och mig och alla andra som är på väg hem på natten. I fredags var det en tjej som hade varit på bio och sen tagit ett glas vin. Hon tyckte att det var tryggare att stå och prata med oss i stället för att stå vid hållplatsen för att vänta på vagnen, säger hon.

Filosofin bakom kaffebussen är ganska enkel – mätta personer är lugnare personer. För ungdomar på glid ska ett samtal över en fika också kunna fungera som en avväpnande ingång till en större stödinsats.

– Det kanske är banalt. Men ibland är det enkla också det effektiva. Vi kan hänvisa vidare till en öppen nattkyrka för hemlösa ensamkommande, Fryshusets aktiviteter eller Minimaria om det skulle behövas. Vi har också såklart en nära dialog med polisen och fältarna, säger Emma Forseth.

LÄS MER: Ny kartläggning av ungdomar i Nordstan

Volontär från Skyddsvärnet. . Bild: Skyddsvärnet
Volontär från Skyddsvärnet. . Bild: Skyddsvärnet

"Det har blivit lugnare"

Lotta Rosander, som ansvarar för samordningen av trygghetsarbetet i Nordstan på Social resursförvaltning, säger att de nya insatserna kommer att innebära att fler vuxna rör sig i Nordstan vilket i sin tur ska ge en tryggare miljö.

– Syftet med Fryshusets team är att få kontakt med ungdomar. De är själva unga vuxna och har ett tätt samarbete med Skyddsvärnet och vår egen fältgrupp. Skyddsbussen kommer finnas på olika ställen i stan. När krogarna stänger och ungdomarna är ute så finns de där och kan prata, motivera och slussa till verksamheter utifrån behov, säger hon.

Lotta Rosander tycker att läget i Nordstan har blivit lugnare överlag. Delvis efter att polisen gjort stora insatser i Brunnsparken.

– Både Nordstan samfällighet och andra aktörer är eniga om att det har blivit lugnare, även om det fortfarande är mycket ungdomar och droghantering på platsen, säger hon.

De båda projekten kommer till en början att pågå i fyra månader, för att därefter eventuellt förlängas. Kostnaden ryms inom de fem miljoner kronor som social resursnämnd tillfördes inför året för att stärka upp det utåtriktade trygghetsarbetet.

LÄS MER: Efter dödsfallet – polisen börjar kameraövervaka Brunnsparken

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.