Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kaféet som gick i konkurs

När Qviding tog över driften av kaféet i Kulturhuset Kåken 2014 var förhoppningen att dra in pengar till klubben. Men bara två år senare försattes klubbens nystartade aktiebolag i konkurs.

I september 2016 begärdes Qvidingsbolaget i konkurs av Skatteverket, bland annat på grund av obetalda skatter på halv miljon kronor. Totalt ligger skulden på 1 miljon. 

Vad var det som gick snett?
– Det gick inte runt och var svårt att driva på ideell basis, säger Lars Lindfors, bolagets enda ordinarie styrelseledamot.

Av årsredovisningen 2015 framgår att bolaget upprättat en första kontrollbalansräkning när inkomsterna började sina. Då var hälften av rörelsens egna kapital borta men beslutet blev ändå att fortsätta driften. 

Kravet på kontrollbalansräkningen i aktiebolagslagen är till för att skydda styrelsen från personligt ansvar för skulder. Eftersom kontrollbalansräkning nummer två aldrig upprättades riskerar nu Lars Lindfors att bli personligt ansvarig för skulder som uppkommit efter den tidpunkt den borde ha upprättats.

– Jag är medveten om det och kan bara konstatera att det kan bli så. Vi skulle ha gått i konkurs efter den första kontrollbalansräkningen i stället för att driva det vidare, säger Lars Lindfors.

Konkursförvaltaren Annika Freij ska också granska bokföringen och räknar med att presentera sin förvaltningsberättelse den 18 april. Då kommer det att visa sig om Lindfors blir betalningsansvarig eller inte. Kaféet drivs i dag av ett annat företag.

Minskat antalet anställda

Av Qvidings årsredovisning för 2015 framgår att klubbens ekonomi är knackig och i behov av nya inkomstkällor. För att få in pengar hyrde klubben ut sin klubbstuga till Social resursförvaltning under höstterminen 2015 som tillfälligt hem för 30 ensamkommande barn och unga. 

Prislappen var 450 kronor per plats och dygn, inklusive mat, vilket gav klubben ett tillskott på 1,6 miljoner kronor. Vid årets slut hade föreningen ändå en förlust på 3,2 miljoner kronor och skulder på 12 miljoner. 

En post som sticker ut jämfört med andra barn- och ungdomsklubbar är kostnaderna för personal som landade på 4 miljoner. Motsvarande kostnad för Torslanda IK och Hovås Billdal IF samma år var 2,1 miljoner och 1,5 miljon. Sedan dess har Oviding minskat antalet anställda på kansliet från fem till två personer. 

– Vi har ett herrlag i division 1 som varken Torslanda eller Hovås Billdal har och att ha spelare på den nivån på herrsidan kostar mer, motiverar Qvidings ordförande Rickard Attling.

 

LÄS OCKSÅ: Nu granskas Qvidings rekordbidrag

LÄS OCKSÅ: Fusket ännu inte återbetalt

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.