Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ett kafé i Göteborg har under mer än två års tid hittat droger i sin toalett. Personalen tror att knarklangare använder kaféet som en mellanhand i försäljningen. <em id=Genrebild. Bild: Anders Wiklund/TT">
Ett kafé i Göteborg har under mer än två års tid hittat droger i sin toalett. Personalen tror att knarklangare använder kaféet som en mellanhand i försäljningen. Genrebild. Bild: Anders Wiklund/TT

Kaféet i Göteborg används som knarkgömma

Under två års tid har personalen på ett kafé i Göteborg upptäckt droger som gömts i deras toalett. Något som de tror tyder på att arbetsplatsen delas med knarklangare.
– De lägger droger inne på toaletten, sätter sig utanför och väntar. Vi ser att folk går in utan att köpa någonting, hämtar grejerna på toaletten, och sedan går de, säger en anställd till TV4.

Det är under ett inslag i TV4-nyheterna som en anonym anställd på ett kafé i Göteborg vittnar om att arbetsplatsen används som en mellanhand för droghandel.

I över två års tid har personalen hittat paket och påsar med olika substanser, utplacerade på olika platser i kaféets toalett.

– Det har hållit på så sedan jag började här. Vi har hittat allt från marijuana till tabletter av olika slag. Under handfatet, i soptunnor, i tvålpumpen, bakom tavlor, säger en anställd till TV4.

Personalen har även lagt märke till vilka de tror sig vara distributörerna, ett gäng som sitter i kaféet under dagarna.

– De lägger droger inne på toaletten, sätter sig utanför och väntar. Vi ser att folk går in utan att köpa någonting, hämtar grejerna på toaletten, och sedan går de.

Kaféet har under en längre period haft en egen kontaktperson hos polisen som de kunnat nå när de hittar droger. Den relationen anser de inte fungerar som den ska, och hävdar att deras oro inte tas på allvar av polisen.

Som exempel så berättar de att det kan dröja flera dagar innan polisen kommer och beslagtar droger.

Nyligen dröjde det över en vecka från det att poliskontakten informerades till att drogerna hämtades.

– Att det langas på vår toalett försätter oss i en utsatt situation. De kan hämnas på oss. Det är mycket pengar som försvinner i och med att det är mycket droger som vi plockar, säger en anställd till TV4.

Hundratals serveringar i liknande sits

Teodor Smedius är polisens lokalområdeschef i Göteborg City, och kommenterar kaféets situation.

– Det är ett ställe som vi försökt samarbeta med. Där har gjorts flera spaningsinsatser, men inte lett till några gripanden. Sedan har vi också varit där och beslagtagit narkotika när de ringt.

Teodor Smedius, polisens lokalområdeschef i Göteborg City: ”Om de inte är nöjda så får det stå för dem. Vi har en grupp dedikerade områdespoliser som bara jobbar med krogar och kaféer och de möter många människor i dessa sammanhang. Att det tog sådan tid innan det hämtades denna gången beklagar jag.” Bild: Robin Aron
Teodor Smedius, polisens lokalområdeschef i Göteborg City: ”Om de inte är nöjda så får det stå för dem. Vi har en grupp dedikerade områdespoliser som bara jobbar med krogar och kaféer och de möter många människor i dessa sammanhang. Att det tog sådan tid innan det hämtades denna gången beklagar jag.” Bild: Robin Aron

Vad säger du om att kaféets personal anser att polisen inte tar dem på allvar?

– Jag har full respekt för den individen och i det här fallet så har det hamnat mellan stolarna. Självklart är en vecka för lång tid, men jag drar inte slutsatsen att det här betyder att polisen inte bryr sig. Tvärtom, kaféet har fått en kontaktperson av en anledning.

Hur vanligt är det att kaféer i Göteborg får en kontaktperson inom polisen?

– Vi arbetar med oerhört många kaféer och krogar och har det som ansvarsområde att hjälpa de som upplever problem med narkotikahantering. Det finns nog hundratals kaféer som fått en kontaktperson, och det gör vi som en serviceåtgärd för en snabbare kontakt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.