Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

K9 Nosework – ny sport för dig och din jycke

K9 Nosework siktar på att bli lika stort som agility. På söndag hålls den första tävlingen i Göteborg. – Vi hoppas på att kunna anordna SM om några år, säger Marie Fogelquist, ordförande i svensk Noseworkklubben.

Sporten kom till Sverige i början på året. Sedan dess har nästan alla kurser i K9 Nosework varit fullbelagda.

– Det har fullkomligt exploderat. Intresset är större än för all annan kursverksamhet vi har, säger Maria Edelton på Nya varvets och Göteborgs hundskola.

Sporten är en import från USA. Det hela började 2006 när Ron Gaunt, tidigare hundtränare inom amerikanska polisen, testade att använda samma metoder som han använt för polisens bombhundar på övergivna hundar.

Hundarna tränades på att känna igen olika lukter och markerade när de hittat rätt lukt. Men i stället för narkotika och sprängämnen användes trevligare dofter som eukalyptus, lavendel och lagerblad.

– Responsen från hundarna var fantastisk. Nästa steg blev att börja med kursverksamhet och därefter växte det till tävlingar. Nu finns det över hela världen, säger Ron Gaunt.

En ny sport var född. I dag finns över 5 000 utbildade instruktörer i USA.

Sporten har spridit sig till Kanada, Australien, Japan och nu fått fäste i Sverige. Ron Gaunt tror att det är enkelheten som gjort att sporten spridit sig så fort.

– Vi har haft blinda hundar, hörselskadade, trebenta, alla typer av hundar och alla typer av hundägare. Så länge som du kan ta dig runt banan så kan du göra det, säger han.

I USA har det i flera år anordnats nationella tävlingen och enligt Ron Gaunt är de bästa hundarna minst lika bra som bomb- och narkotikahundarna som används av polisen.

Enda skillnaden är att de tränade av vanliga människor.

På söndag hålls den första tävlingen i Göteborg. Ett tjugotal hundar ställer upp och Ron Gaunt är hedersdomare.

Hundarna tävlar i fyra moment: inomhus-, utomhus-, fordons- och behållarsök.

En tops med en droppe av ett doftämne placeras ut och hundarna ska så snabbt som möjligt lokalisera doftkällan.

– Det här har alla förutsättningar för att inom några år vara lika stor eller större än agility, säger Marie Fogelquist, ordförande i svensk Noseworkklubben.

Maria Edelton som haft fullbelagda kurser de senare veckorna instämmer.

– Alla har inte en agilitybana i trädgården. Fördelen med det här är att det går att göra i köket, vardagsrummet, under reklampausen, säger hon.

Planerna är fortfarande lösa men de siktar på att kunna anordna SM redan 2017.

– Det är helt klart målet. Intresset har varit så stort i Sverige att vi knappt hinner med, säger Marie Fogelquist.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.