Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/2

Körsbärsträden i Göteborg blommar – i februari

Det är bara början av februari, men i Göteborg blommar redan körsbärsträden. Den kalla vintern har uteblivit och i Seminarieparken har knopparna börjat slå ut.

Blommande körsbärsträd på Järntorget eller i Seminarieparken brukar höra april eller majs ljumma vårdagar till. Men den milda vintern i Göteborg har fått blommorna att slå ut redan nu.

Och de rosa körsbärsblommorna är inte de enda vårtecknen som redan tittat fram. I många trädgårdar blommar snödroppar och krokusar och i Kungsparken spirar den gula vintergäcken.

– Mycket blommar en till två månader för tidigt, säger Mats Havström, botanist på Botaniska trädgården.

Troligen är det den ovanligt varma vintern som satt fart på körsbärsblommorna. Senaste gången som medeltemperaturen i januari var så hög som i år var för 31 år sedan. Vintern 2007/2008 uteblev den meteorologiska vintern helt i Göteborg – det vill säga, dygnsmedeltemperaturen låg aldrig under noll i fem dygn i rad. Mycket pekar på att vi kommer att gå direkt från meteorologisk höst till vår även i år.

LÄS MER: Varmaste januari på 31 år i Göteborg

Kan påverka fruktproduktionen

Mats Havström menar att det framför allt är arter som inte växer naturligt i Sverige som har fått bråttom att blomma. Våra inhemska växter följer nämligen ljuset snarare än temperaturen.

För körsbärsträdens del kan den tidiga blomningen göra att knopparna dör om vinterkylan ändå kommer. Det kan göra att det inte blir så mycket körsbär i år för den sortens träd som bär frukt, enligt Mats Havström.

– Det kan skapa problem för hela fruktproduktionen. Som att pollinatörena inte är igång eller att det kommer frostnätter, säger han.

LÄS MER: Snö i regionen – men fortsatt barmark i Göteborg

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.