Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Körde över kattunge

Förra veckan var det fullt pådrag för att rädda en kattunge som fastnat i ett rör. I helgen såg Pernilla Roos hur en annan kattunge blev överkörd av en spårvagn, med förarens goda minne.

Pernilla Roos jämför med den lilla kattungen som väckte stor uppmärksamhet när den fastnade i ett vvs-rör i en butik i Brunnsbo förra veckan.

– I det fallet kallade man in en massa personal för att rädda katten. Men i det här fallet gjordes ingenting, säger hon.

Händelsen inträffade sent i lördags kväll. Pernilla Roos och hennes sambo Tommy Österberg hade varit på bio och var på väg hem. När de väntade på bussen vid Svingelns hållplats såg de hur en taxi stannade en bit bort och att någon släppte ut en liten svart kattunge ur bilen.

Katten tog sig på ostadiga ben levande över den trafikerade vägen. Därefter gick den mot spårvagnsspåret. Där stannade den till.

– Då såg jag att det kom en spårvagn. Jag ställde mig mitt i spåret för att stoppa vagnen så att katten inte skulle bli överkörd, berättar Pernilla.

Föraren stannade och katten smög sig in under förarvagnen. När Pernilla bad föraren att vänta en stund så att hon kunde jaga ut katten frågade föraren om det var hennes katt.

– När jag svarade nej förklarade han att han inte kunde vänta. Jag fick uppfattningen att de har så pressade scheman att det inte finns tid, ens för att stanna och hjälpa ett djur från att dö, säger hon och tillägger att hon inte tror att föraren egentligen ville skada katten.

När spårvagnen körde, vände sig Pernilla om och höll för öronen. Men hennes sambo Tommy stod kvar och såg hur den livlösa kattkroppen rullade ut under vagnen som lämnade hållplatsen.

– Jag lade den åt sidan, så att det i alla fall inte skulle komma fler vagnar och köra över den, säger han.

Paret fortsatte sin resa hem, men när de kommit hem beslöt de sig för att hämta katten.

– Jag kände mig illa berörd och bara grät. Det kändes så ovärdigt. Vi beslutade oss för att åka och hämta katten så att den skulle slippa ligga kvar vid spåret, säger hon.

Katten fick en gravplats på en allmänning en bit från parets hus. Jordhögen pryds av ett kors, en blomma och ett litet ljus.

I efterhand ångrar Pernilla att hon inte stod kvar på spåret och hindrade spårvagnen från att köra.

– Dels blir man förbannad på taxiföraren som bara släppte ut katten mitt i stan. Dels på spårvagnsföraren som hade för bråttom för att låta mig rädda den, säger Pernilla.

Åsa Berndtson, kommunikationschef vid Göteborgs Spårvägar, säger att bolaget först måste undersöka vad som hänt innan man kommenterar saken.

– Vi måste också höra föraren. Jag kan inte säga mer än att vi har väldigt strikta rutiner så att trafiken ska bli så trygg och säker som möjligt, säger Åsa Berndtson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.