Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Polstjärnan 230 meter hög.

Köpte tomt - för 154 miljoner

Nu har Serneke AB köpt marken för att kunna bygga Polstjärnan, 230 meter skyskrapa på Lindholmen. I slutet av november ger politikerna en första signal om hur man vill utveckla området.

Byggkoncernen Serneke AB:s planer på att bygga en 230 meter hög skyskrapa på Lindholmen tog ytterligare ett steg framåt på torsdagen. Kommunalägda Älvstranden Utveckling har nu överlåtit den mark som skyskrapan är tänkt att byggas på. Köpesumman är 154 miljoner kronor för 13 000 kvadratmeter mark.

Serneke AB vill börja bygga Polstjärnan 2016 med inflyttning 2019. Kostnaden beräknas i dag till 1,5 miljarder kronor. Sernekes plan är en skyskrapa på 64 våningar, där de högst belägna lägenheterna kommer att kosta cirka tio miljoner kronor för hundra kvadratmeter. Motsvarande yta "längst ned" i bostadsdelen av Polstjärnan väntas ligga kring 3,5 miljoner kronor.

- Vi arbetar intensivt med det här projektet just nu och det känns extra roligt varje gång man når ett delmål och kommer närmare byggstart, säger Ola Serneke, vd och huvudägare av Serneke AB, i ett pressmeddelande med anledning av markaffären.

Även Lena Andersson, vd för Älvstranden Utveckling AB, står bakom planerna på en skyskrapa.

- Vi är väldigt förväntansfull. Staden är på väg att få sitt första riktigt höga hus, som dessutom är riktigt vackert, säger Lena Andersson i parternas gemensamma pressmeddelande.

"Markör"

Fortsatt återstår dock att höra vad Göteborgs politiker och andra berörda tycker om planen på en skyskrapa. 230 meter sträcker sig över tidigare funderingar i de politiska leden. Mats Arnsmar (S), byggnadsnämndens ordförande har tidigare till GP sagt att man från politikernas sida sagt att man vill ha en "markör" i området. "Nu blev det väl lite högre än vad som sagts från början", sade Mats Arnsmar till GP i juli.

Frågan om Polstjärnans höjd och hela Karlavagnsparkens utveckling kommer för första gången upp på politikernas bord vid byggnadsnämndens möte den 25 november. Då görs en första bedömningen om det är rimligt att inleda ett detaljplanearbete för hela området.

Någon dag dessförinnan lämnar stadsbyggnadskontoret sitt yttrande. Sannolikt kommer stadsbyggnadskontoret att föra resonemang och lämna rekommendationer om höjden på en skyskrapa.

Om byggnadsnämnden ger klartecken till att starta detaljplanearbetet inleds en process där första steget blir en samrådshandling. Det återstår att se om politikerna redan i detta skede tar position i höjdfrågan.

Grannar, myndigheter och förvaltningar får sedan i olika skeden möjlighet att lämna synpunkter, bland annat i samband med utställning av förslaget.

Tidigast till nästa höst är det sannolikt att det finns ett skarpt förslag som politikerna i byggnadsnämnden på nytt ska ta ställning till. Möjligen hamnar hela planfrågan hos kommunfullmäktige.

Först därefter ska också mark- och miljödomstolen pröva planen och den rättsliga processen med möjlighet till överklaganden öppnas.

Den normala tiden för ett detaljplanearbete i Göteborgs stad är 18-24 månader.

I fallet Karlavagnsparken finns vissa biotekniskt komplicerade frågor.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.