Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Kållered visar stöd för misshandlad man

Den brutala misshandeln av en 64-årig värnlös man i Kållered upprör och engagerar. Nu har en Facebook-grupp startats för att stötta offret.

Ilse Glimberg, webskribent på Mölndals museum, är en av allt fler som engagerat sig i mannens öde.

- Nu handlar det om att panta burkar och sedan lämna in och samla kvittona på Coop. Särskilt ungdomar har tagit tag i detta, och det har talats om att köpa nya stövlar och en ny väska till mannen, säger hon.

Personalen på Coop forum har satt upp lappar vid pantautomaterna där de uppmanar folk att skänka sina pantkvitton för att visa sitt stöd. Än så länge är insamlingen ganska ny, men redan har ett knappt tiotal personer skänkt sin pant. Några har lämnat pengar.

– Det är jättefint, men jag tror att det är just pantkvittona han vill ha? säger Elisabeth Nilsson, spelansvarig i förbutiken, som brukar träffa 64-åringen flera gånger om dagen.

– Jag tror att han ligger på sjukhuset och tänker på hur mycket burkar han "missar" nu, säger hon.

Ilse Glimberg känner inte den handikappade mannen, men upprördes över den meningslösa och brutala misshandeln av en någon som svårligen kunde försvara sig. Efter rånet och misshandeln lämnades 64-åringen bunden i ett buskage, och det dröjde två dygn innan han hittades.

Det är inte förvånande att flera av inläggen på Facebook är hatiska, och det är något Ilse Glimberg vänder sig mot.

- Jag känner att man måste ta lärdom av detta. Det är så lätt att ta till hatet. Men vi borde försöka vända det här till något gott och bete oss bättre mot varandra, säger hon.

En del inlägg präglas av främlingsfientlighet.

- Ja, många nämner Migrationsverkets flyktinganläggning här i Kållered och tror att utlänningar ligger bakom detta. Men man kan inte dra sådana slutsatser innan vi vet, säger hon och fortsätter:

- Men när man går så långt som förövarna gjort här handlar det säkert om väldigt trasiga människor. Annars gör man inte så. Det är så lätt att döma och hata och vilja slå ihjäl och hänga dem offentligt i Kållereds centrum och allt vad det är. Men det är fel. Sånt här borde få oss att tänka till och bli bättre människor i stället, säger Ilse Glimberg.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.