Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Universeums tvåfärgade tamarinpar, apor, har blivit föräldrar. Kärlek uppstod mellan paret i november, och nu har det resulterat i en ap-unge. Bild: Stefan Berg
Universeums tvåfärgade tamarinpar, apor, har blivit föräldrar. Kärlek uppstod mellan paret i november, och nu har det resulterat i en ap-unge. Bild: Stefan Berg

Kärlekspar på Universeum har fått sin första unge

Äntligen har ett av Universeums tvåfärgade tamarinpar blivit föräldrar. Kärlek uppstod mellan paret redan i november, och nu har det resulterat i att paret blivit föräldrar.

Länge såg det ut som de två systrarna av arten tvåfärgad tamarin skulle vara singlar livet ut, men i november vände det. Då flyttade två unga hanar från England in i regnskogen på Universeum och kärlek uppstod. Bara efter en timmes umgänge då, parade sig ett av paren, och några timmar senare även det andra paret.

LÄS MER: Göteborgs tamarintjejer har fått ragg

Då resulterade inte kärleken mellan paren i någon dräktighet. Men en tid senare tog det sig, efter ungefär en 160 dagar lång dräktighet föddes en liten tamarinunge på Universeum natten till den 22 maj. Det är första gången det hänt i Göteborg, och andra gången i Sverige.

Arten är starkt hotad. Det ska finnas färre än 5 000 av dem kvar i naturen.

– För oss är det jättekul att lyckas. Arten är starkt hotad så den kan vara en resurs till det vilda, säger Daniel Roth, zoolog på Universeum.

Hur vanligt är det att de föds i en djurpark?

– Lyckligtvis blir det vanligare och vanligare, men i Sverige är det ovanligt.

Universeum hoppas det andra paret som även de träffades i november, snart kommer att få ungar ihop. Men även att de helt nyblivna föräldrarna skaffar fler ungar tillsammans.

– Vi hoppas den får syskon så de får lära sig att ta hand om varandra.

Ovisst om det är en pojke eller flicka

Men det är inte lätt att veta om de är dräktiga, då mamman går upp ungefär 50 gram under sin dräktighet.

– Vi väger dem kontinuerligt, dels av hälsoskäl för att se att de inte är sjuka, och har man sett en parning och de sen gått upp i vikt, misstänker vi en dräktighet.

Om det är en pojke eller flicka vet man inte ännu då nykomlingen inte lämnat sin mammas kropp. Det flyttar sig mellan hennes mage, rygg eller sida.

– Man kommer att se vilket kön den har framöver genom apans sätt att kissa.

Föräldrarna delar på ansvaret av ungen

Den första veckorna tar honan ensam hand om den nyfödda, men sen delar föräldrarna på att ta hand om sin unge. Hanen kommer att hjälpa till att bära runt på det, men när det är matdags flyttar ungen över till sin mamma. Kommer det fler ungar hjälper de äldre syskonen till.

På fredag eftermiddag flyttar den nyblivna familjen ut i regnskogen och det finns möjlighet att se den nyfödda. Men det gäller att ha bra ögon, då den just nu är cirka sju centimeter, utan svans. Som vuxen bli den ungefär 25 centimeter, utan svansen, men det dröjer ungefär ett år tills dess.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.