Kärleksmarsch i protest mot nazisterna

Efter Nordiska motståndsrörelsens marsch under söndagen hölls en motdemonstration i Göteborg under måndagskvällen. – Vi såg det här i början av 90-talet och nu är det tillbaka på våra gator och jag vet att vi är många som inte vill ha det så här, säger arrangören Caroline Casco.

ANNONS
|

Under söndagen demonstrerade ett stort antal nynazister längs Göteborgs gator.

Demonstrationen saknade tillstånd och polisen har upprättat en anmälan gällande brott mot ordningslagen riktad mot den eller de personerna som arrangerade nazistsammankomsten.

Söndagens demonstration har väckt stor vrede hos många Göteborgare och klockan 18.00 på måndagskvällen arrangerades det en motreaktionlängs Avenyn ner mot Gustaf Adolfs torg.

Initiativet till marschen startades på Facebook och arrangörerna kallar det själva för en kärleksmarsch, en nyhet Göteborg Direkt var först att rapportera om.

– Jag blev ledsen och bestört när jag såg det som hände igår. Det här såg vi i början av 90-talet och nu är det tillbaka på våra gator och jag vet att vi är många som inte vill ha det så här. Vi vill göra något gott och vi behöver mer kärlek på Göteborgs gator, säger initiativtagarenCaroline Casco.

ANNONS

Har polistillstånd

Polisens presstalesman Tommy Nyman berättar att demonstrationen hade tillstånd och att arrangörerna beräknade att ett 50-tal personer skulle delta i manifestationen.

– Det här är en tillståndsgiven sammankomst och det innebär att de får marschera från Götaplatsen tillGustav Adolfs torg mellan 17.55 och 19.00, berättade Tommy Nyman minunterna innan marschen inleddes.

Han berättade att polisen skulle finnas på plats för att bevaka demonstrationen.

– Vi ska hjälpa dem att komma över vägar och så vidare och se till att de får vara i fred som vi alltid ska göra vid demonstrationer, sa Tommy Nyman innan marschen.

När GP:s reporter var på plats vid Götaplatsen vid 18-tiden på måndagen hade ett 50-tal personer samlats för att vara med i demonstrationen.

– Jag har räknat till att vi är fler än 50 personer och 50 var mitt lilla mål, säger Caroline Casco.

Matilda Sten var en av människorna som gick med i tåget tillsammans med sin dotter.

– Jag blev ledsen och förtvivlad när jag hörde att nazister demonstrerade i Göteborg igår. När jag såg det här eventet ville jag vara med och visa att alla människor är lika mycket värda, säger Matilda Sten.

"Kärleken övervinner allt"

Marcus Olsson jobbar som gatupräst i Göteborg. Även han gick med i dagens kärleksmarsch:

ANNONS

– Det finns så mycket marcher emot, det kanske är befogat. Men jag vill bara gå emot i en marsch om det är för något och den här marschen är för kärlek. Jag tänker att det här är bättre än att inte göra någonting alls, säger han.

"De som flyr har inget val. Ingen människa är illegal. Ingen rasism på våra gator", ropades längs Avenyn under marschen.

– Vi måste få kärlek på våra gator som tar över staden. Kärlek övervinner allt, så är det faktiskt, säger Bibbi Moland, som också gick tåget.

ANNONS