Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ann-Sofie Hermansson anländer till kongressen. Bild: Anders Ylander
Ann-Sofie Hermansson anländer till kongressen. Bild: Anders Ylander

Känslosamt när Hermansson röstades bort

Det var dämpad stämning bland kongressdeltagarna i Folkets hus efter beslutet om att gruppledaren Ann-Sofie Hermansson (S) tvingas avgå som gruppledare.
– Det är verkligt beklagligt och sorgligt att det har behövt bli så här, säger kommunalrådet Marina Johansson.

Det var inte direkt någon segerstämning efter beskedet. Många såg utgången som väntad, men uttryckte också en sorg över hela konflikten.

LÄS MER: Historien om Hermansson

Marina Johansson, som nu tillfälligt tar över som gruppledare för Socialdemokraternas kommunstyrelsegrupp, säger att det var viktigt att det kom ett beslut på kongressen så att processen inte drog ut ännu mer på tiden.

– Men det är verkligt beklagligt och sorgligt att det har behövt bli så här. Jag tycker vi har en tydlig ordning i partiet med att kandidatförsäkran gäller alla. Men Ann-Sofie Hermansson ville ha ett kongressbeslut och nu fick vi ett tydligt besked, säger hon.

Respektfull ton

Hon berättar att det var mycket känslor under kongressen och beskriver tonen från de som tog till orda som respektfull.

– Man gick upp och gav sin bild. Det var mycket kredd till "Soffan". Många tycker som jag att hon är en fantastisk människa, men har haft brister i sitt ledarskap under en längre tid.

Nu väntar arbetet med att bygga ihop partiet igen.

– Vi måste bygga upp och ihop oss och vi måste bygga relationer till andra partier både åt höger och vänster.

LÄS MER: Hermansson är avsatt – men alla problem finns kvar

Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad säger att det alltid är olyckligt att en konflikt ska behöva gå så långt som till extra kongress

– Jag hade hoppats de hade kunnat en hitta gemensam lösning. Men nu har medlemmarna i Göteborg sagt sitt och nu måste distriktsstyrelsen och partidistriktet samla partiet, utveckla politiken, bygga förtroende och utveckla en bra opposition mot det svaga ledning som styr i Göteborg i dag.

"Gynnar aldrig oss som parti"

Har konflikten skadat partiet?

– Det gynnar aldrig oss som parti med interna bråk, men vi vet att det går att läka och bygga starkt igen. Därför är det bra att vi hörde från distriktsstyrelsen att de samlar ihop partiet och tar nya tag redan på måndag.

Kunde ni från centralt håll gjort något för att det inte skulle ha gått så här långt?

– Jag har fört samtal. Vi har haft personal på plats från partistyrelsens kansli, men ytterst är det en fråga för parterna i Göteborg och till slut var en extra distriktskongress den enda vägen framåt.

Kågan Karlsson, ombud på kongressen, hade hellre sett att konflikten blivit löst på annat sätt än genom en extrakongress.

– Vi som står utanför har inte hela bilden.

"Kan ju inte byta ut hela laget"

Han säger att det varit svårt att förstå och tolka vad som egentligen hänt, men menar att det beslut som fattades var det enda möjliga.

– Man kan ju inte byta ut hela laget.

Ombudet Lasse Taube är inne på samma linje: något annat alternativ än att avsätta Ann-Sofie Hermansson fanns inte.

– Nu gäller det att se framåt och läka såren. Men det är i första hand upp till dem som varit mest inblandade i den här konflikten, säger han.

Kräver läkning

Inför att kongressen ska dra igång säger Mikael Lindmark från S-föreningen Sjöfolk att han som ombud får agera jury i konflikten, trots att han inte tycker sig har tillräcklig information i sakfrågan.

– Men det är svårt att inte gå på distriktsstyrelsens linje utifrån vad som skulle hända om hon sitter kvar. Fullmäktigegruppen och kommunstyrelsegruppen har satsat allt på ett kort. Det skulle bli hela havet stormar och det har vi inte råd med.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.