Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Kända sedan flera år

Lika säkert som tussilagon blommar på våren är att de irländska och engelska "asfaltarbetarna" kommer till Göteborg, säger polisen. De är kända i flera polisdistrikt sedan flera år tillbaka.
Engelsktalande asfalt- och anläggningsarbetare gör nu turné i Sverige och i deras spår rapporteras det om snatterier, rattfylla, hot och utpressning. Samma problem har i år förekommit i bland annat Skåne, Boråstrakten och nu senast på Hisingen i Göteborg.
Trots att polisen är väl medveten om hur husägare drabbas så finns det inget de kan göra åt det. Så länge som avtalet är muntligt så finns det inget bevis och då är det en avtalstvist och ett ärende för tingsrätten och inte en polisär fråga.
Påhälsad i sitt hem
På Hisingen har polisen försökt bli av med problemen genom att systematiskt störa de utländska arbetarna. Ulf Nordin, spaningschef på polisen på Hisingen, har själv blivit påhälsad av engelska asfaltläggare i sitt hem och vet därför hur påstridiga de kan vara. Hans råd är att säga nej till deras erbjudanden, ringa polisen om de inte vill ge sig av och inte betala för arbete de inte gjort.
- Vi kör bort dem när de campar på kommunens mark, kontrollerar deras fordon och haffar dem när vi kan.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.