Kända artister uppträder under årets Julstaden Göteborg

På fredag är det premiär för årets Julstaden Göteborg. Traditionsenligt kommer det Instagramvänliga hjärtat sprida kärlek i Brunnsparken, på Posthotellet syns den stora röda rosetten och Jul på Liseberg att öppna. Men i år finns en del nyheter med i programmet – den största är på Kungstorget.

ANNONS
|

Med en dryg vecka kvar till första advent är det dags för göteborgare och stadens besökare att frossa i julmusik, lysande juldekorationer och julmarknader. På fredag när Julstaden öppnar är det 18:e året som staden är fylld av juliga aktiviteter och pynt.

I Brunnsparken hänger redan de lysande röda bollarna, och stadens nya Instagramkändis, det stora hjärtat, är på plats precis som de lysande körsbärsträden på Järntorget. Kungstorget har fått två enorma julbockar som vaktar entrén till Saluhallen och ett stort antal granar sätts upp Götaplatsen.

Förutom det som lyser upp centrum, så blir det en hel del musik under Julstaden, som förra årets succé Julsånger från vallgraven som är tillbaka i år igen. Lodolakören, med Alexander Göransson på slagverk, Göteborgs Ungdomskör och Solid Gospel kommer att bjuda på körsång från Paddanbåtarna mellan den 28 november och 19 december.

ANNONS

LÄS MER:Guide: Här hittar du julbord Göteborgsområdet

Julscen på Kungstorget

Nytt för i år är att olika artister kommer att uppträda på en ny scen på Kungstorget mellan den 15 och 19 december. Musik kommer att höras redan från klockan 16.15 de dagarna. Eftermiddagen inleds med soloartister, duos och ibland trios, sedan bli det körsång och kvällen avslutas med kända artister. Bland annat kommer det bjudas på julmusik, opera, schlager och klassiska stycken.

– Det blir ett brett program där de flesta kan hitta något de kan tycka om, säger Daniel Johansson, producent på Göteborg & Co för Julstaden.

Daniel Johansson, producent på Göteborg & Co för Julstaden, hoppas många stannar till i julruschen och lyssnar på musik på Kungstorget i mitten av december.
Daniel Johansson, producent på Göteborg & Co för Julstaden, hoppas många stannar till i julruschen och lyssnar på musik på Kungstorget i mitten av december. Bild: Elin Rein

Han fortsätter:

– Jag tycker det känns fantastiskt efter att det varit stängt så länge och nu får vi samlas kring något levande igen – det är något vi alla behöver.

De mer etablerade artisterna kommer starta klockan 19 och sen spela en timma från scenen. Daniel Johansson berättar att Mari Boine, som är en ikon inom samisk musik, kommer att göra en unik spelning i Sverige.

Maja Francis som beskrivits som en ”EMO-Dolly Parton” spelar, men också Malena Ernman, Arvingarna och Adolphson & Falk, kommer att stå för den sista timman. Kanske kommer de sistnämnda att spela sin julklassiker, ”Mer jul”, då.

– Kungstorget är en centralt belägen plats som alla känner till, så förhoppningsvis blir det en stund då folk stannar till en stund mitt i julruschen, säger Daniel Johansson.

ANNONS

Åtta meter hög filmduk i Bältesspännarparken

Det står mer saker på programmet i år. På Pustervik kommer Augustifamiljen att uppträda den 16 december, med bland andra Mia Skäringer och Bo Sundström. Konserten är till förmån för Stadsmissionen och varje biljett kostar 100 kronor, vilka går oavkortat till Stadsmissionens arbete. Konserten kommer också att sändas på gp.se den 21 december.

Ytterligare en av årets nyheter står i Bältespännarparken. Där kommer en cirkulär, åtta meter hög filmduk i en 30 meter bred installation att sättas upp. Där kan man gå in och se en film om Göteborgs 400-åriga historia i en 360 graders filmupplevelse.

Och i Kronhusparken kan alla ta sig en skridskotur mellan den 27 november och 19 december. Vilket är kostnadsfritt och öppettiderna är 11–18, alla dagar.

Julstaden kommer att pågå mellan 19 november och 6 januari.

LÄS MER:Så gör du om ditt paket försvinner med posten

LÄS MER:Nu monteras lysande hjärtat i Brunnsparken igen

LÄS MER:Högt tryck väntas när biljetter till Jul på Liseberg släpps

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS