Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Justitiekanslern tar inte upp Muncks anmälan mot S-topp

Justitiekanslern beslutar att inte att gå vidare med Henrik Muncks (D) förtalsanmälan mot kommunalrådet Shahbaz Khan (S).
– Det är ju skönt att vi har fått det utrett, säger Shahbaz Khan.

Det var under ett presidiemöte med trafiknämnden som politikern Henrik Munck, 1:e vice ordförande i trafiknämnden, uppfattades som att han försökt efterforska en källa. Händelsen har resulterat i att Justitiekanslern (JK) nu utreder Henrik Munck för brott mot det så kallade efterforskningsförbudet, efter att han anmälts av trafikkontoret i Göteborg.

Till följd av händelsen uttalade sig Shahbaz Khan (S), trafikkommunalråd och ordförande i trafiknämnden, i GP.

– Det här är inte acceptabelt, vi kan inte ha en företrädare som bryter mot grundlagen, sade Shahbaz Khan (S) och menade att Muncks agerande saknade motstycke i Göteborgs historia.

Det är det uttalandet som ligger till grund till att Henrik Munck i början av månaden anmälde Khan för grovt förtal.

Nu har JK beslutat att inte gå vidare med anmälan mot Khan.

– När en person som inte ens är anmäld för någonting blir utmålad på ett sådant sätt så kan det bedömas som grovt förtal, men uppenbarligen har inte JK gjort det. Det grova är kopplat till den stora spridningen som det får i tidningsmedierna, säger Henrik Munck.

Khan: "Skönt att vi har fått det utrett"

Shahbaz Khan berättar att han nåddes av nyheten på tisdagseftermiddagen.

– Jag såg det precis, det är ju skönt att vi har fått det utrett. Nu måste jag vara professionell och lägga det åt sidan, säger han.

Du har blivit anmäld av en nämndkollega, försvårar det trafiknämndens framtida arbete?

– Jag känner att jag måste ha en professionell hållning, som ordförande är det extra viktigt eftersom jag måste hålla styrsel på mötena.

Munck: "Frågan fortsätter"

Men Henrik Munck menar att förtalsanmälan till JK bara är "en mindre del av frågeställningen".

– Som sagt, det är de missvisande minnesanteckningarna från presidiemötet som är det allvarliga, den frågan kommer att fortsätta redas ut, säger Henrik Munck.

Munck syftar på de minnesanteckningar från presidiemötet tidigare september som nu lett till att han utreds för brott. Bakom de minnesanteckningarna står Shahbaz Khan och resterande deltagare på mötet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.