Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Jurister prövar tv-licens i datorn

Ska man betala tv-licens för sin dator? Den frågan ställer sig jurister i Göteborg, som nu hjälper en student att bestrida fakturan från Radiotjänst.

Förra veckan skrev GP om Tomas Nilsson, en 24-årig student som tvingades betala tv-licens för sin dator. Nu får han hjälp av två jurister med att bestrida fakturan.

– Jag reagerar på ordet ”avsedd” och tycker inte att man kan säga att en dator är avsedd att visa tv-program. Vi kommer att bestrida fakturan och se om Radiotjänst stämmer oss, säger Alexander Kandiloros, en av två jurister som tar sig an ärendet.

Han gör det pro bono av eget intresse.

– Efter vad jag har förstått så välkomnar Radiotjänst praxisfrågan, säger han. Tomas Nilsson ser fram emot en process. På torsdag kommer han att debattera licensfrågan i SVT Debatt.

– Det ska bli intressant att möta ansvariga på Radiotjänst. Alla är ju på min sida i den här frågan, säger han.I går kunde GP-läsarna chatta med Josefin Ydhag, bolagsjurist på Radiotjänst. Många frågor handlade om just datorer och smartphones, och hur lagen kan tolkas som att de är avgiftspliktig utrustning.

– Lagen tar inte sikte på vad vi som privatpersoner har för avsikt med köpet av t.ex. vår dator. Med begreppet avsedd menas den tekniska utformningen på apparaten eller utrustningen. Genom att teknikutvecklingen går framåt så har dessa blivit avgiftspliktig tv-mottagare, svarade Josefin Ydhag. Andra frågor handlade om möjligheten att lägga tv-licensen på den vanliga inkomstskatten. Motiveringen var att det blir enklare, eftersom nästan alla har en dator.

– Det fanns ett förslag att det skulle bli en skatt men politikerna valde att inte göra så i dagsläget. Det ska bli en ny utredning i denna fråga inom kort, svarade Josefin Ydhag.

Även efter att chatten var slut, strömmade frågorna in till GP.

Signaturen Magnus skriver såhär:

– Jag hoppas verkligen att detta kommer prövas i rätten. SVT väljer att göra sändningarna tillgängliga via internet. Datorer är INTE avsedda för att titta på tv. Kommer det en räkning till mig, så kommer jag bestrida den och ta detta till rätten.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.