Jupiter ovanligt nära jorden – 59 år sedan sist

På måndagen befinner sig jätteplaneten Jupiter ovanligt nära jorden, till glädje för dem som kan njuta av en klar himmel ikväll. Trots regnet finns det goda chanser att skåda planeten även en tid framöver.

ANNONS
|

Måndagen bjuder på ett gyllene tillfälle för stjärnskådare att se Jupiter lysa upp himlen. Planeten befinner sig då närmare jorden än den gjort på 59 år. Dessutom ”i opposition”, vilket innebär att Jupiter och Solen befinner sig på varsin sida av himlen.

– Det betyder att Jupiter förefaller att lysa extra starkt, säger Katja Lindblom, astronom och föreståndare för Slottsskogsobservatoriet.

Strax efter klockan 19 börjar planeten klättra på himlen i öster. I klart väder kommer den synas tydligt även för blotta ögat.

Möjlighet att se månar

Med hjälp av en vanlig fältkikare kan du dessutom få syn på Jupiters fyra galileiska månar, i form av fyra små ljusprickar.

ANNONS

– De kommer att te sig som ett gäng stjärnor vid Jupiters ekvator, säger Katja Lindblom.

Regnmolnen hänger tunga över Göteborg och Västsverige just nu. Men det betyder inte att göteborgarna missar sin chans att se jätteplaneten lysa.

– Jupiter kommer att hålla sig synlig ett bra tag under hösten och vintern, så det är inte så att chansen försvinner snart. Den kommer antagligen synas vid nästa stjärnklara kväll, säger Katja Lindblom.

Så stjärnskådar du bäst

Medelavståndet från jorden till Jupiter är 778 miljoner kilometer. När planeten nu befinner sig som närmast är avståndet 590 miljoner kilometer, och det kommer att ta ett tag för planeten att färdas bort, förklarar Katja Lindblom.

– Om en månad kommer den vara mindre ljusklar. Men jag misstänker att den skillnaden inte kommer uppfattas med blotta ögat.

Jupiter är en enkel planet att få syn på då det är den ljusstarkaste himlakroppen näst efter månen och Venus. Även Saturnus är synlig på himlen nu, men lyser inte lika starkt.

Tips för en lyckad stjärnskådning är att befinna sig på en mörk plats, gärna ute på landet för att slippa ljusföroreningar. Befinner du dig i en stad kan en mörk glänta eller bakgård duga.

LÄS MER:Tromb och blinkande himmel över Göteborg

LÄS MER:Så ska du tänka i jakten på norrsken

LÄS MER:Så förklarades norrskenet förr i folkloren

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS