Katarina Idegård är samordnare av arbetet mot hedersrelaterat förtryck i Göteborgs kommun. Inför årets jullov uppmanar hon personal vid grund- och gymnasieskolor att vara extra lyhörd för barn som lever under hedersförtryck och som uttrycker oro eller obehag inför jullovet.
– Vi vet att loven kan innebära en svår period för elever som lever i en hederskontext där man är kontrollerad hemifrån. De riskerar att isoleras i hemmet för att passa småsyskon och utföra omfattande hushållssysslor. Under lovet har de inte tillgång till andra vuxna som de annars har i skolan och därför kan utsattheten kan öka under julloven, säger hon.
"Skolan en fristad"
LÄS MER: Oklart var saknade elever finns
I sitt utskick betonar hon att en del barn riskerar att föras utomlands i uppfostringssyfte, för att giftas bort eller könsstympas, medan lovet för andra barn kan innebära en isolering i hemmet utan möjligheter att träffa kompisar och delta i aktiviteter.
"Barn som lever i en hederskontext kan uppleva skolan som en fristad och en plats där de kan vara sig själva. I skolan finns också möjlighet till kontakt med andra vuxna än föräldrar och släktingar. /.../ Innan vi skiljs åt för jullov är det därför viktigt att du skärper din uppmärksamhet och är extra lyhörd för barn och ungdomar som uppvisar förändrat beteende eller uttrycker oro inför lovet."
Uppmaningen har gått ut till alla rektorer och elevhälsoteam.
– För den som får kontakt med barn som befinner sig i situationer som denna under lovet är det viktigt att lyssna på det som barnen vill berätta. Som kompis kan man ändå ta kontakt och föreslå aktiviteter även om det blir nej, säger Katarina Idegård.
Resursteam heder
Läs mer: Göteborg satsar på specialistteam mot hedersförtryck
Läs mer: Så lyckades hedersförtryckta Melissa fly sin familj
Sedan förra året finns det särskilda resursteam i stadsdelarna i Göteborgs kommun, kallade Resursteam heder. Tanken är att specialistteamen ska vara ett stöd för både drabbade, anhöriga och vänner i ett tidigt skede för att förhindra hedersförtryck. Till skillnad från socialtjänstens verksamhet är resursteamens arbete ingen myndighetsutövning och teamen är också till för yrkesverksamma som behöver råd.
Linda Hansson är samordnare för kommunens resursteam.
– Det är avgörande att den utsatta får stöd i ett tidigt skede. Så långt som möjligt ska teamen ge råd och stöd och motivera den enskilde att ta kontakt direkt med socialtjänsten men även vid behov följa med den enskilde på ett besök. Det är viktigt att inte agera för snabbt, det är lika illa som att agera för långsamt, säger hon.
Läs mer: Amanda, 12, giftes bort
Läs mer: Efter GP:s artiklar: Göteborg startar Amandakommission
Läs mer: Så fostras pojkar in i hedern
Fakta: Resursteam Heder i Göteborg
Bor du i Göteborg och är utsatt för hedersrelaterat våld och förtryck, kan du, eller en vän eller anhörig få hjälp av stadens Resursteam Heder. Efter kontorstid men även dygnet runt kan du vända dig till Socialjouren på telefon 031-365 87 00.
• Angered Tel: 072-856 52 10 (mejladress saknas för närvarande)
• Askim-Frölunda-Högsbo Tel: 031-366 00 21
E-post: [email protected]
• Centrum (Centrum, Majorna-Linné, Örgryte-Härlanda) Tel: 031-367 90 87
E-post: [email protected]
• Hisingen (Västra Hisingen, Norra Hisingen, Lundby) Tel: 031-366 49 02, 031-366 49 59
E-post: [email protected]
• Västra Göteborg Tel: 070-417 95 46
E-post: [email protected]
• Östra Göteborg Tel: 072-539 63 32
E-post: [email protected]
Källa: Social resursförvaltning
Fakta: UD:s jourtelefon
Barn, unga och vuxna som förs utomlands och hålls kvar mot sin vilja kan kontakta UD:s jourtelefon för att få hjälp med att återvända till Sverige eller ambassaden i respektive land.
Hos UD finns en jourtelefon där någon alltid svarar dygnet runt, årets alla dagar.
Tel: 08-405 50 05
UD kan bistå med resehandlingar som pass och skyddat boende i avvaktan på hemresan. Kostnaderna för att ta sig hem bekostas vanligast av socialtjänsten på personens hemort.
Kontaktuppgifter till samtliga svenska ambassader och konsulat hittar du här: https://www.swedenabroad.se/sv/
Källa: UD
Fakta: Ideella jourer– hit kan du vända dig
Det finns ett flertal ideella organisationer som har jourtelefoner för utsatta och andra som behöver råd. Mer information finns på www.hedersfortryck.se.
• GAPF – Riksföreningen Glöm aldrig Pela och Fadime
För både unga tjejer och killar. Telefon: 08-711 60 32, 070-441 10 75,
• Rädda Barnen – chatt för barn och unga. Öppen varje vardag: tisdag, onsdag och torsdag kl. 19-21. Mejl: [email protected]
• RFSL Stödmottagning för hbtq-personer
RFSL Stödmottagning finns till för hbtq-personer som har blivit utsatta för kränkningar, hot och våld. Telefon: 020-34 13 16
• Barnens rätt i samhället, Bris. Telefon: 116 111 för barn och 0771-50 50 50 för vuxna.
• Elektra, för tjejer och killar
Elektra är en organisation som arbetar med tjejer och killar som lever med hedersrelaterat förtryck och våld. Både killar och tjejer kan vända sig hit. Kontakt: www. elektra.fryshuset.se
• Somaya kvinno- och tjejjour. Somaya kvinno- och tjejjour ger råd och stöd via sin stödtelefon på flera språk. Öppen 9-16 under vardagar. Telefon: 020-81 82 83
• Terrafem
Sveriges enda rikstäckande jourtelefon för kvinnor med utländsk härkomst. Stöd och råd finns på 43 språk. Terrafem driver även en juristjour och erbjuder jourboende, tjejhusboende och stödlägenheter. Telefon: 020-52 10 10
• TRIS - tjejers rätt i samhället
Tar emot samtal från hjälpsökande ungdomar, kvinnor samt HBTQ-personer. Öppen vardagar mellan 08:00-18:00. Telefon: 0774-40 66 00
• UKV: Unga Kvinnors Värn – UKV
Specialkompetens inom hedersrelaterad våldsproblematik och människohandel. Telefon: 08-652 99 98
Källa: www.hedersfortryck.se.
Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.
Kommentarer
Kommentera artikeln
Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.