Julivädret var inte värst här

ANNONS
|

Även om den totala dygnstemperaturen var på normala nivåer i Göteborgsområdet så drogs juli med ovanligt kalla dagar.

– Det är det man märker mest. Det har inte varit några kanonsoliga dagar så då är det i stället kall luft norrifrån som styrt och gjort det kyligt, säger meterologen Amaranta Rundin på Foreca.

Varmast var det den 25 juli då Göteborg uppnådde 25,9 grader. Men bara en vecka tidigare visade termometern bara 11,1 grader.

– Det är lite väl kallt. Normal bottentemperatur brukar ligga på 16 grader i juli.

Åska alla dagar - utom en

Och som att kylan inte varit nog har det regnat en hel del. Förra veckans kraftiga översvämningar var följden av att det regnade 31 millimeter på bara några timmar. En tredjedel av julis totala nederbörd.

ANNONS

– Vanligtvis regnar det runt 70 millimeter i Göteborg, nu landade det på 94 millimeter. Juli brukar vara den blötaste av sommarmånaderna men det här var värre än vanligt, säger Amaranta Rundin.

Hela Sverige har haft en dålig vädermånad. TT skriver att enligt SMHI fick större delen av Sverige mer regn än normalt och alla dygn utom ett enda – den 26 juli – åskade det någonstans i landet.

Dessutom fick flera platser i norra Sverige uppleva sin kallaste juli sedan 1995 eller 1996, skriver TT. Den 22 juli hade Haparanda 2,2 grader, den lägsta julitemperaturen som uppmätts där på 150 år.

Massor i Målilla

Småland har varit det absolut regnigaste området i hela landet. I Hinshult, några mil nordväst om Kalmar, föll 163 millimeter under tolv timmar, och några mil längre norrut, i Målilla, nådde man också syndaflodsnivåer med 159 millimeter i juli.

När GP ringer upp Målillas hembygdsförening är de inte förvånade över topplaceringen.

– Jo tack, det har vi märkt. Det har varit jättemycket regn och översvämningar i både brunnar och källare, säger föreningens Annette Andersson.

Nu hoppas hon på bättre väder inför helgen.

– Men nu har det kommit en massa mygg, jag har aldrig varit med om något liknande. Det är väl en följd av vädret det med.

ANNONS

Hinshult, Småland, runt 200 millimeter

Kosta, Småland, 164 mm

Målilla, Småland, 159 mm

Torup, Halland, 157 mm

Katterjåkk, Lappland, 142 mm

ANNONS