Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

De kommande tio dagarna kommer bli kyliga, regniga och blåsiga. Bild: Michael Probst
De kommande tio dagarna kommer bli kyliga, regniga och blåsiga. Bild: Michael Probst

Juli inleds med kyla, regn och blåst

Juni avslutades på topp, om man gillar sol och värme, med en temperatur på över 25 grader. Men juli kommer inte ens i närheten av den temperaturen i den nuvarande väderprognosen, enligt Erik Rindeskär, meteorolog på vädertjänsten Foreca.. Nu bli det bra mycket kyligare – och regnigt.

Nu har många inlett sin semester, en tid då sol och värme ofta uppskattas. Men den närmsta tiden kommer bara bjuda på en hel del regn, mycket moln och bra mycket kallare temperaturer mot vad man kanske vant sig vid senaste tiden.

– Värmen som berört Götaland och Svealand den senaste tiden har ersatts av ett maffigt lågtryck. Och det ser ut att stanna här i minst tio dagar framöver, säger Erik Rindeskär, meteorolog på vädertjänsten Foreca.

Det kommer att bli en temperaturskillnad på mellan 10 och 15 grader, mot senaste veckan. På söndagen hade Oskarshamn hela 33,7 grader, vilket var den varmast junidagen sedan 1970.

Göteborg hade sitt julirekord 1994, då uppmättes det 34,1 grader i stan. Nu kommer vi inte ens i närheten av den temperaturen.

Friska vindar

Det kalla, regniga och blåsiga vädret startar redan under måndagseftermiddagen och kvällen på västkusten. Hela veckan kommer att bli blåsig med måttliga till friska vindar.

Erik Rindeskär meteorolog på vädertjänsten Foreca.. Bild: Foreca
Erik Rindeskär meteorolog på vädertjänsten Foreca.. Bild: Foreca

– Juli inleds kallare än normalt, månadsmedeltemperaturen i juli brukar ligga på 17 grader, nu blir det 15 grader som varmast, säger Erik Rindeskär.

Stora mängder regn

Helgen kommer inte heller att bli en höjdare om man vill ha sol och värme. Under fredag och lördag kommer det regna mycket, som det ser ut nu. Halland kommer att få stora regnmängder under veckoslutet. Men även Göteborg ser ut att få en hel del regn.

Under veckan kan Halland få så mycket som mellan 30 till 50 millimeter regn. Göteborg beräknas få mellan 10 till 20 millimeter regn – med det kan bli uppemot 30.

– I juli brukar det komma totalt 68 millimeter regn, så kommer det 30 millimeter i veckan är det halva månadsmängden av regn. Generellt brukar juli vara en torrare månad mot juni och augusti.

Finns det någon värme i sikte?

– Det det gör det inte, vill man ha värme får man åka till Medelhavet. Jag ser ingen tendens till att lågtrycket försvinner. Det finns en möjlighet till mer högtrycksbetonat väder i slutet av juli. Men juli kan också leverera lågtryck hela månaden.

Han berättar att det kommer att bli mer eller mindre samma väder i hela landet. Som varmast blir det 15 grader.

För de som ska åka neråt i Europa så kommer de inte få så varmt som det var förra veckan med temperaturer på uppemot 45 grader. Det kommer mer bli mellan 30 till 35 grader. Varmast får Balkanländerna med mellan 35 till 38 grader. Spanien får cirka 35 grader och Italien runt 30.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.