Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Juldagsbadet ställs in – men vinterbadandet fortsätter för 8-åriga Eyras skull

Det traditionsenliga juldagsbadet är inställt. Men den som suktar efter ett iskallt dopp behöver inte vara besviken. För bad blir det – hela december.
– Jag blev första luckan i julkalendern, säger initiativtagaren Jimmy Pervik.

De senaste åren har juldagsbadet i Fiskebäck blivit allt mer populärt. Förra året radade rekordmånga, 250 personer, upp sig på stranden för det numera traditionsenliga doppet.

LÄS MER: Juldagsbadare i Fiskebäck slog rekord – samlar in pengar till svårt sjuka Eyra, 7 år

Men under pandemiåret 2020 passar det sig inte med folksamlingar, vilket tvingade initiativtagarna Jimmy Pervik och Magnus Thunberg att ställa in årets bad helt.

Sedan tänkte de om.

– Alla kommer ju ihåg ice bucket-challenge, säger Jimmy Pervik.

Magnus Thunberg och Jimmy Pervik, initiativtagare till juldagsbadet fick tänka om när eventet tvingades ställa in på grund av pandemin. I år lanserar de Vinterbadsutmaningen istället. På bilden poserar de i gammaldags badkläder vid ett tidigare Juldagsbad.
Magnus Thunberg och Jimmy Pervik, initiativtagare till juldagsbadet fick tänka om när eventet tvingades ställa in på grund av pandemin. I år lanserar de Vinterbadsutmaningen istället. Bild: Läsarbild

Startade utmaningen 1 december

Iförd sin sekelskiftsinspirerade baddräkt tog han sitt dopp den första december. Tanken är att betydligt fler ska haka på under namnet Vinterbadsutmaningen.

– Det känns jättetråkigt att juldagsbadet inte blir av. Det är något speciellt när det står 250 personer på stranden och det är julgranar och allt möjligt som folk är utklädda till, men vi fick tänka nytt i år, säger Jimmy Pervik.

Varje person som deltar i utmaningen ska ta ett dopp i det fria, posta bevisen i sociala medier, skänka en slant till insamlingen och nominera tre personer att göra samma sak.

– I och med att det är digital utmaning finns inga gränser. Jag blev första luckan i julkalendern. Nu hoppas jag att det blir en hävstång. Har vi tur kan det bli en riktigt bra julklapp till insamlingen, säger han.

Samlar in pengar till forskning

Pengarna går till insamlingen Kampen mot klockan som stöttar 8-åriga Eyra från Sundsvall och forskningen kring den ovanliga sjukdomen Sanfilippo typ C som hon har drabbats av.

Den ovanliga sjukdomen, som även kallas för barndemens, bryter ned kroppens celler och till slut slutar kroppen att fungera.

Eyras mamma, Ylva Wieslander, deltar även hon i utmaningen.

– Insamlingen betyder väldigt mycket för oss. Dels emotionellt genom stödet man får av alla människor, men det gör också att man kan räkna med ett ganska stabilt flöde av donationer. Det är otroligt viktigt för det är bara privatpersoner som samlar in pengar. Det finns ingen annan finansiering, säger hon.

Eyra, 8 år, och hennes mamma Ylva Wieslander, som också deltar i Vinterbadsutmaningen.
Eyra, 8 år, och hennes mamma Ylva Wieslander, som också deltar i Vinterbadsutmaningen. Bild: Privat

Jimmy Perviks tips till den som blir utmanad kan sammanfattas med: Bara gör det!

– Det svåra beslutet är bara att bestämma sig för att hoppa i. När man väl har gjort det finns inget läskigt kvar och efteråt blir det en endorfinchock. Oavsett hur du känner dig innan ett bad så känner du dig alltid mycket bättre efter ett bad, säger han.

GP:s julkalender

Julen år 2020 kommer inte att bli som andra jular. Men även om vi journalister skriver mycket om isolering, smittspridning och nedstängning så är det viktigt att vi inte glömmer att det finns mycket att glädjas åt.

Människor som ställer upp för varandra och sprider julglädje, familje- och vänskapsband som knyts starkare och ett samhälle som står starkt under denna prövning.

För att sprida värme i jultid kommer GP varje dag, från den första till tjugofjärde december, öppna en lucka med en positiv nyhet.

Juldagsbadare i Fiskebäck 2019.
Förra året deltog rekordmånga vinterbadare i Fiskebäck. 250 tomtar, julgranar och vanliga badare tog ett dopp. Bild: Mia Höglund

LÄS MER: Skänk ett varmt ytterplagg till "Wall of kindness"

LÄS MER: Stort stöd när grönkålsodlare bad om hjälp efter inställda julbord

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.